Премиерът води 7 министри на ключова визита в Брюксел

„Класа“

Българска правителствена делегация начело с премиера Бойко Борисов заминава днес на първото си работно посещение в Брюксел. В състава й влизат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева, министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев, на икономиката Трайчо Трайков, на екологията Нона Караджова, на земеделието Мирослав Найденов и на правосъдието Маргарита Попова. В делегацията са включени още секретарят на Съвета по управление на средствата от ЕС Юлиана Николова и постоянният представител на страната ни в Брюксел Бойко Коцев.
По програма днес следобед премиерът ще разговаря с шефа на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, а след това ще се срещне и с председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.
На следващия ден Борисов има планирани разговори с председателя на ЕП Йежи Бузек и с европейския комисар по околната среда Ставрос Димас, а за късния следобед е насрочена срещата с председателя на ЕК Жозе Барозу.
Земеделският министър Мирослав Найденов ще разговаря с комисаря по рибарство Джо Борги и с колегата му, отговарящ за здравеопазването, Андрула Василиус. Очаква се Жозе Барозу да съобщи и решението за размразяването на още 90,6 млн. евро по САПАРД, съобщиха от аграрното ведомство.
Сред планираните срещи на икономическия министър Трайчо Трайков са със зам.-шефа на ЕК и комисар с ресор „Предприемачество и индустрия“ Гюнтер Ферхойген и с генералния директор на ГД „Транспорт и енергетика“ Матиас Руте. През втория ден от посещението в Брюксел Трайков ще разговаря с комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс и с Реналдо Мендмец, началник отдел „България“ в ГД „Регионална политика“. Основната тема е напредъкът по ОП „Конкурентоспособност“.
Срещи с комисаря по регионална политика Павел Самецки и Дирк Анер – генерален директор на ГД „Регионална политика“ в ЕК, ще има министър Росен Плевнелиев. Българската делегация ще преговаря и за удължаване на срока на програма ИСПА с 12 месеца, а за някои проекти - с 18 месеца. Пред експертите на ЕК ще бъдат представени конкретни планове за действие по отделните проекти, придружени с подробен анализ. Проектите по ИСПА със сериозни закъснения са вторият мост над р. Дунав, автомагистрала „Люлин“, Лот 2 от интегрирания воден проект на Русе, както и изграждането на жп линията Пловдив-Свиленград.
Екоминистърът Нона Караджова пък ще се срещне с комисаря по околна среда Ставрос Димас. Заедно с премиера Борисов те ще обсъдят закриването на общинските депа, които не отговарят на евроизискванията, а също хода на изграждане на новите депа, финансирани по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), управление на отпадъците на Столична община и др. Акцент в срещата й с комисаря по регионална политика Павел Самецки ще бъде преодоляване на закъснението на проекти по ИСПА и финансирането по ОПОС.
„Фактът, че премиерът Борисов идва с широка делегация от министри, се оценява положително”, коментира посещението на делегацията в Брюксел еврокомисарят Меглена Кунева, цитирана от „Фокус“. Според нея е много важно и за българските, и за европейските институции да имат доверие в партньорството си.
„Българският премиер Бойко Борисов заминава утре на първото си посещение в Брюксел, за да възвърне доверието на ЕК, след като тя замрази помощи за милиони евро заради слабите резултати на предшественика му в борбата с организираната престъпност и корупцията“, пък съобщава АФП.


ЕК удължи с 2 години преходния период за млякото
Европейската комисия удължи вчера преходния период за млечните ферми с 2 години. Българската страна беше поискала 18 месеца отсрочка, за да се произвежда мляко според стандартите на ЕС. Министър Мирослав Найденов съобщи, че ще поиска техническа помощ от ЕС за обучението на наши млекопроизводители.
До момента само 3000 български ферми отговарят на европейските изисквания, а други 86 000 трябваше да бъдат затворени от началото на 2010 г.

Станете почитател на Класа