Красимир Янков се цели в съюз с АБВ и Мая Манолова

Новата лява партия на отцепниците от БСП начело с депутата Красимир Янков - Българска прогресивна линия, се цели в съюз с формацията на Румен Петков АБВ и с гражданската платформа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова.

Вчера стана ясно, че новият субект вляво смята да консолидира част от разочарованите от БСП членове, особено след избора на новото ръководство на Столетницата. Проверка на медията ни установи, че Янков е предприел първите стъпки за учредяването на партията си по-малко от месец, след като сне доверието си от Корнелия Нинова и повлече крак за отцепването на своите колеги в парламента, като сви значително парламентарната група на левицата.

На 21 октомври той е подал заявката за регистрацията на интернет домейн с името на формацията си, а сайтът е започнал да функционира седмица по-късно. По наша информация фактическото учредяване и подаване на документите за регистрация в съда предстои след Нова година. 

Оказва се, че стилизираната звезда, напомняща доста на емблемата на бившия Партиен дом, която от няколко години се помещава в Музея на социалистическото изкуство, доста се е понравила и на бесепарите, а коментарите в социалните мрежи са ласкави: "По-добре изгряваща звезда, отколкото увяхваща роза".

Иначе според платформите си, декларирани досега от трибуната и в медийното пространство от бъдещият лидер на БПЛ Красимир Янков, програмата на партията много прилича на тази на Българската левица от учредяването й през 2009 г. Тогава основните критики към БСП отново бяха за одесняване и за загуба на автентичния социалистически облик, а за лош пример беше давано въвеждането на т.нар. плосък данък по времето на Тройната коалиция. 

Станете почитател на Класа