Джевдет Чакъров се отказа от председателство на екокомисията

„Класа“

Джевдет Чакъров, депутат от ДПС и бивш министър на екологията, си направи вчера изненадващ самоотвод от номинацията за шеф на комисията за околната среда и водите. Той не обясни защо предприема тази крачка, при положение че във вторник вечерта бе номиниран от парламентарната група на Ахмед Доган за този пост. За председател на комисията бе избрана Искра Михайлова от ДПС. Михайлова бе зам.-министър на регионалното развитие в кабинета „Станишев“. За зам.-председатели на комисията бяха гласувани Огнян Пейчев от „Атака“ и Иван Алексиев от ГЕРБ. Парламентът определи вчера състава на общо 15 комисии, както и на още две, които са на ротационен принцип – тази за контрол над ДАНС и за борба с корупцията. От тези комисии ГЕРБ има председателство в 9.
Според депутати от ДПС още във вторник вечерта е имало предложение Искра Михайлова да оглави екокомисията. Окончателното решение за това обаче е взето от ръководството на партията късно във вторник. Една от причините била, че новата министърка на МОСВ Нона Караджова, която бе уволнена от Чакъров, както и нейната заместничка Евдокия Манева ще започнат да вадят сериозни компромати срещу бившия вече министър. „Чакъров се натрапи с лошото управление на министерството и тъмните дела, в които е замесен – вероятно сега изпитва страх от това да не бъдат извадени наяве. Иска да остане в сянка по този начин, има депутатски имунитет и сега целта му е да замете следите“, коментира пред „Класа“ Павел Шопов от „Атака“.
В същото време стана ясно, че съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов ще е първият председател на комисията за контрол на ДАНС. Парламентът реши комисията да се председателства първо от най-малката парламентарна група. Шеф на комисията щеше да е лидерът на РЗС Яне Янев. Янев обаче си направи отвод, като обясни, че няма как да е председател на две комисии, защото вече бе обявен за ръководител на антикорупционната комисия.
За членове на комисията, която ще работи срещу корупцията, конфликта на интереси и ще отговаря за парламентарната етика, бяха одобрени Бойко Великов (БСП), Димо Гяуров от Синята коалиция, Валентин Иванов ("Атака"), Николай Коцев (ГЕРБ) и Яне Янев от РЗС, който ще е и първият й ротационен председател.
Бившият вътрешен министър Михаил Миков (БСП) предупреди, че контролът върху ДАНС ще е фиктивен заради неравностойното участие на опозицията, както и заради ротацията на председателите на всеки шест месеца. От БСП, които са втора по големина парламентарна група, се опасяват, че едва ли ще стигне до тяхно председателство на комисията за ДАНС, след като бе прието да се започва от най-малката група.

Станете почитател на Класа