Янев: Борисов покани с SMS наш човек за министър

Райко Байчев

Представител на „Ред, законност и справедливост“ е бил поканен за министър в правителството на ГЕРБ, съобщи вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Поканата към човека на Янев била отправена по мобилен телефон лично от Бойко Борисов и подкрепена с SMS. От РЗС отказаха да обявят името и сектора, в който работи активистът им. „Това е царски подход, който ние не приемаме. Това не е политическа комуникация. РЗС ще преговаря с ГЕРБ само на лидерско ниво, и то с бъдещия премиер Бойко Борисов“, каза Янев. Той обяви, че РЗС няма да участва в следващото управление, дори ГЕРБ да им предложи три министерски поста. „Ние и без това смятаме, че трябва да има предсрочни избори, за да може да се свика Велико Народно събрание и да се приеме нова конституция“, коментира Янев. Той обаче добави, че РЗС ще подкрепя ГЕРБ в парламента шест месеца. Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е звънял на член на РЗС с покана за министерски пост. „Готов съм веднага да си дам телефоните, за да ги проверят“, каза пред медиите Борисов.

Условия
От РЗС заявиха вчера, че няма да подпишат меморандума на ГЕРБ за политическо сътрудничество и подкрепа за правителството. „Няма да отидем на преговорите с ГЕРБ “, обяви Яне Янев. И уточни, че те са насрочени днес за 10 часа. „Ние считаме, че не е необходимо да подписваме меморандум. Меморандумът не е европейски документ, а просто бележка. Освен това там седи подписът на Цветан Цветанов, а ние бихме искали да се договаряме с Бойко Борисов“, добави още лидерът на РЗС. Той обясни, че друга пречка за подписване на меморандума бил фактът, че „Атака“ фигурира в документа. „Препоръката на Съюза на европейските консерватори и реформисти, към който принадлежи и РЗС, е да не си сътрудничим с политическа сила като „Атака“, каза Янев. РЗС ще иска двустранно споразумение с ГЕРБ за съвместни законодателни инициативи, уточни още Янев.
Синята коалиция също отхвърли меморандума на ГЕРБ, като идеята им е да има двустранно споразумение. „Ние искаме да се оформи двустранно споразумение за принципите при реализирано на едно дясноцентристко управление“, каза пред „Класа“ Иван Сотиров, главен секретар на СДС. Според него трябва да се изготви по-солиден и по-прецизен документ. „Всяка партия е различна, заради това е по-добре ГЕРБ да сключва отделни двустранни споразумения със Синята коалиция, РЗС и „Атака“, отколкото като общ меморандум. В нашето двустранно споразумение ще искаме бърза антикризисна програма, реформиране и свиване на публичната администрация, търсене на съдебна отговорност от предишното управление на тройната коалиция“, обясни Сотиров. Иван Иванов от ДСБ коментира, че коалиция между ГЕРБ и сините продължава да бъде по-добрият вариант, тъй като в момент на финансова криза страната се нуждае от стабилно мнозинство в парламента.

Волен Сидеров подписва меморандума

„Текстовете в меморандума на ГЕРБ са алгоритъм, програмна схема, по която да започне промяната в България“, коментира вчера лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. „По тази програма ние нямаме никакви възражения“, добави той. И каза, че ще поддържат управлението на ГЕРБ, тъй като те са спечелили изборите. Относно изявлението на РЗС, че не могат да подпишат документ с участието на „Атака“, Сидеров каза : „Никой не ги задължава да приемат нашите идеологически виждания или програма.“
В петък зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Лъчезар Иванов обяви, че меморандумът има обединителен характер, а ГЕРБ ще подпише отделни споразумения със сините, РЗС и „Атака“. „Ако не искат да подпишат и да ни подкрепят, ще трябва да обясняват на избирателите си, че така подкрепят БСП и ДПС“, коментира пред „Класа“ Иванов.

Станете почитател на Класа