Бойко Борисов: До 27 юли ще имаме правителство

„Класа“

До 27 юли ще има правителство. Това заяви вчера лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов. „До този момент няма официални преговори с останалите партии за формиране на коалиция, а само са излъчени представители на щаба, които да се срещат и разговарят“, уточни Борисов. Той допълни, че изчаква парламентът да се закълне във вторник. От прессекретариата на държавния глава потвърдиха вчера, че президентът Георги Първанов вече е подписал указа за свикване на следващия парламент на 14 юли.
„Нека да си подредя парламента, след това, като почнем да подреждаме Министерския съвет, ще ги поканя, ще ги чуя и тогава, ако искат - да коментират", каза Борисов. Според източници на „Класа“ бъдещият премиер има намерение да намали значително броя на министерствата. За момента със сигурност ще бъдат премахнати тези на извънредните ситуации, на европейските въпроси и по еврофондовете, както и на държавната администрация. Освен това експертите обсъждали и обединяването на транспорта и регионалното развитие в едно ведомство, което да бъде оглавено от строителния предприемач Росен Плевналиев.
Другият подобен ход е събирането на икономиката и финансите, като вероятен титуляр за поста остава Симеон Дянков, експерт към вицепрезидента на Световната банка. Вътрешен министър ще е Цветан Цветанов. За министър на образованието се спряга Йорданка Фандъкова, която е зам.-кмет на образованието и културата в Столична община. За културата сигурен за поста е скулпторът Вежди Рашидов, който успя да пробие бастиона на ДПС – Кърджали и да влезе оттам като депутат.
Николай Младенов е спряган за министър на външните работи. Със здравеопазването най-вероятно ще се заеме директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Като правосъден министър вероятно ще бъде назначена Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ и депутат от Синята коалиция. За министерството на отбраната се обсъжда кандидатурата на ген. Аньо Ангелов.
За няколко от постовете обаче няма ясни титуляри. Това са земеделието и туризмът. За спортното, социалното и екологичното министерство има предположения за три дами – спортистката Стефка Костадинова, Валентина Симеонова, ръководител на експертната комисия по социалната политика на политическа партия ГЕРБ, и председателката на комисията по екология в СОС Лорита Радева.

Станете почитател на Класа