Борисов пред дипломати в Мароко: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха за България

Този конфликт може да повтори конфликта в бивша Югослюви - натрупана омраза, затова се надявам тази конфликт да се избегне"

 

"Истински разтревожен съм от конфликта между Руската Федерация и Украйна. За нас като съседи и на двете страни този конфликт е изключителна заплаха. Този конфликт може да повтори конфликта в бивша Югослюви - натрупана омраза, затова се надявам тази конфликт да се избегне. Познавам и двамата лидери на тези страни и знам, че руският президент не е човек, с когото някой трябва да се шегува. Исках в Черно море да няма военни кораби, а ето какво се случва и то точно в този миг, когато искаме да реализираме газоазпределител хъб на брега на Черно море. Най-бързото разрешаване на конфликта е да се върнат задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите".

 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в лекцията си пред Кралската мароканска дипломатическа академия. Тема на лекцията му бе "Ролята на България за европейската интеграция на страните от Западнате Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС".

Борисов за първи път говори за конфликта Русия – Украйна. Той три пъти повтори, че е изключително притеснен. "Познавайки характера на лидерите в региона, ситуацията не ме успокоява".

Премиерът изрази надежда да бъдат върнати освободени моряците и корабите, и да не се разгърне конфликта.

Борисов говори за Берлинския працес за интеграция на Балканите. Цитира Ципрас, който нарече Българскато европредседателство - Балканско. Разказа за Балканската история и последиците от Югославския конфликт. Той припомни, че тогава "изтребителите на НАТО завиваха към България". Борисов подчерта опасността, пред която ни изправя конфликтът между Киев и Москва.

"Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт", подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре знае характерите и на Путин, и на Порошенко.

Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с "убит" украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят. 

Българският премиер подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона. "Парите обичат тишината, обичат спокойствието", добави Борисов. Затова, според него, на Балканите като цяло инвестициите са малко.

Борисов изтъкна, че говорителят на Белия дом е казал, че в тази ситуация "Северен поток - 2" трябва да се спре. Според българския премиер, ако това стане факт, означава, че трябва да се спре и газта, която идва и от "Турски поток". А това е неизгодно за България, защото страната ни ще загуби цялата транзитна газоразпределителна инфраструктура, подчерта Борисов.

Премиерът подробно се спря на мигрантската криза, на отношенията България-Турция и успехите на страната ни за постигането на нулев мигрантски натиск на границата.

"В Европа правителства паднаха заради несправяне с мигрантската вълна при икономически прекрасни показатели", подчерта Борисов и попита защо само Европа понесе тази цена, а редица страни в Африка и Близкия Изток са останали безучастни към този глобален проблем.

 

Ако дойдат 40 милиона Европа ще се счупи, заяви Борисов. Той призова за намаляване на раждаемостта в Африканския континент и подчерта, че България е пример за етническа и религиозна толерантност. Ние нямаме нито един проблем с нито една държава по света, заяви премиерът.

 

Борисов заяви също така, че страната ни ще продължи да работи активно за утвърждаване принципа на разбирателство и добросъседство на Балканите и за постигането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност чрез реализирането на регионалните инфраструктурни обекти.

Той открои изграждането на коридорите 4, 8 и 10 като ключови за свързаността в региона и оцени, че реализацията им ще бъде от изключително значение за конкурентоспособността:

„Убеден, че ако всичко това го изпълним, Балканите ще изглеждат по различен начин. Ще дадем възможности на бизнеса, товарите и стоките да се движат по максимално кратки пътища“.

 

 

Станете почитател на Класа