Век на технологичните промени

21 век е време на драматична технологична промяна, заяви президентът на Индия Рам Нат Ковинд в лекцията си „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет" днес в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски".

Четвъртата индустриална революция, изкуственият интелект, развитието на роботиката и 3Д променят начина, по който живеем и работим, отбеляза държавният глава и посочи, че цифровите технологии ни позволяват да правим скокове, каквито досега са били невъзможни.

Той каза, че между българската и индийската култури съществува силен взаимен интерес и припомни, че в СУ е основана катедра „Индология". Български студенти пътуват до Индия като стипендианти и са част от растящата международна студентска общност в Индия, отбеляза Рам Нат Ковинд и допълни, че му се ще да вярва, че младите българи, които са част от тази общност, ще се завърнат в България като приятели и посланици на Индия.

И много индийски студенти учат в България, най-вече в медицинските университети в София, Варна, Плевен, посочи индийският президент и каза, че българо-индийската програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата, стартирала през 1994 г., се е оказала изключително полезна. Той припомни, че сред споразуменията, подписани по време на посещението му, е и това за сътрудничество в областта на науката и технологиите. Уверен съм, че то ще даде тласък на партньорството на нашите академични и изследователски общности, коментира Рам Нат Ковинд.

Той декларира, че Индия с радост ще сподели своя опит и ноу хау с България в съответствие с приоритетите на нашата с страна. Индия разполага с мрежа от 903 университета и 39 050 колежа, като близо 40 процента от университетите и 80 на сто от колежите са частни. Правителството насърчава учредяването на все повече учебни заведения, особено в областта на медицината, технологиите и фундаменталните и приложни науки, информира президентът на Индия. Той каза, че се очаква тази година инвестициите, които Индия прави в научно-изследователска и развойна дейност, да достигнат 83 милиарда долара. Това е една вълнуваща екосистема и приканваме нашите талантливи, млади приятели от България да станат част от нея, каза индийският президент.

Той отбеляза, че 21 век ни засипва с много въпроси и образователната система и университетите ни ще трябва да намерят отговорите, които обществото очаква. В исторически план България и Индия винаги са били средища и на традициите, и на промяната, нашите общества имат здрави устои и дълга памет, коментира Рам Нат Ковинд.Нека този изследователски дух и тази жажда за знание да сплотява българските и индийските студенти и нека сплотява народите ни все по-крепко, пожела той.
Президентът на Индия е на държавно посещение у нас от 4 до 6 септември по покана на българския държавен глава Румен Радев.

Станете почитател на Класа