„Без България и Румъния в Еврозоната“

Финансовият министър на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърли категорично възможността за разширяване на еврозоната към нови членове, като България и Румъния, предасе Ройтерс.
Зьодер подчерта също че неговият Християнсоциален съюз, част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигаци и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.
Политикът, определен да стане следващият премиер на процъфтяващата германска провинция, спечели аплодисментите на около 4000 души на политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.
„Не искаме още един подобен дебат и още мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния. Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър", допълни той.
Неговите изказвания са на фона на активираните дебати в България през последните седмици за евентуалното скорошно подаване на молба за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Те бяха подновени през януари, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се очаква България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната, до юни тази година

Станете почитател на Класа