Украйна в хаос

Украйна отново е в хаос. Протестиращи блокират улици и скандират „Вън бандитите!". Дим отново се усеща в мразовития въздух на Киев. Полицията отново се опитва да разчисти палатките на демонстрантите. Мащабите са по-малки, отколкото преди 4 г., когато протестиращите на Майдана свалиха корумпирания режим на президента Виктор Янукович. Но отново жизнеността на украинската държава е под въпрос.
Катализатор на последните бунтове е Михаил Саакашвили, бивш грузински президент, който влезе в украинската политика след въстанието на Майдана, за да помогне в борбата срещу корупцията. След като бе губернатор на Одеска област, Саакашвили се обърна срещу Петро Порошенко, украинския президент, който отговори, като го лиши от украинско гражданство, докато Саакашвили бе в чужбина. (Той вече бе загубил и грузинското си гражданство.) Прекаран през граничен пост от свои привърженици, Саакашвили, който е без националност, предизвикателно се върна в страната и на 3 декември организира митинг с призиви за импийчмънт на Порошенко.
Два дни след това украинските сили за сигурност дойдоха да го арестуват. Саакашвили се покатери на покрива на 8-етажно здание и събра оттам привържениците си. Когато агенти го хванаха, тълпата блокира вана им и го освободи. С белезници на едната си китка, Саакашвили поведе привържениците си към украинската Рада и поиска оставката на Порошенко.
Опитът на Порошенко да демонстрира сила завърши с показ на слабостта му, както и тази на държавата, разядена от тайни сделки и корупция. Върхът на кризата е в провала на управляващия елит да изпълни основното искане на революцията от Майдана: да сложи край на олигархичната система в страната.
Надеждата, че корумпираният елит на Украйна ще може сам да реформира страната и да изгради правова държава, никога не е била голяма. Но зависимостта му от западната подкрепа и съюзът на Запада с множащите се активисти на гражданското общество даваха известни основания за оптимизъм. Сега и двата фактора са отслабнали. Гражданското общество не успя да надуе политически мускули, а ЕС боледува от украинска умора. Най-важното, казва Юлия Мостовая, редактор на независимия седмичник „Зеркало недели", е, че Америка вече няма всеобхватна политика към Украйна.
Деформирана реформа
Сега американската политика е фокусирана върху сигурността, позволявайки само кратко изповядване на вътрешните проблеми. Президентът Доналд Тръмп има слаб интерес към изграждането на украинската държава. (Той може и да е недоволен от помощта на Украйна за американските следователи, обвинили бившия шеф на предизборната му кампания Пол Манафорт.) Нито един висш служител не следи украинските политици. „Това е тест за украинската демокрация в отсъствието на Америка", казва Мостовая.
През последните месеци положението в Украйна се влоши. Антикорупционните активисти и опозиционните политици са под натиск. Съюзниците на Саакашвили са тормозени. Някои журналисти се страхуват за безопасността си. Изтощена от войната и с все още липсващи функциониращи институции, Украйна рискува да пропадне във феодално насилие. Сега олигарсите са оценявани не само според парите, лоялните депутати и частните си телевизионни канали, но и според числеността на въоръжените сили.
Една от най-могъщите фигури е вътрешният министър и бизнес магнат Арсен Аваков. Той контролира полицията и Националната гвардия, както и един телевизионен канал. Официално Аваков е в коалиция с Порошенко, но на практика гледа на него като на съперничещ олигарх. Той иска да тласне Украйна към парламентарна република, която би дала на всеки силов играч дължимото.
Боричкащите се елити в Украйна носят малка отговорност за държавата, обединявайки се само в борбата срещу гражданските активисти и независимите институции, заплашващи техния олигопол. Най-яростната битка е около Националното антикорупционно бюро (НАБУ), единствената институция с обществено доверие, която натискът от гражданското общество и привържениците на Запада помогнаха да се създаде. Обучени от американското ФБР, служителите на НАБУ започнаха да атакуват сериозни интереси в Украйна, предизвиквайки неизбежна контраатака.
Битката ескалира през октомври, след като НАБУ задържа сина на Аваков във връзка с подозрения за злоупотреба с $521 000 чрез договор за доставка на раници за вътрешното министерство. Аваков го изтълкува като обявяване на война от Порошенко и изпрати гвардейци и полицаи да блокират пътища в Харков, за да предотвратят ареста на сина му. Аваков, който преди това подкрепяше НАБУ като противотежест срещу Порошенко, оттегли подкрепата си, като оголи бюрото.
На 29 ноември контролираният от Порошенко офис на главния прокурор провали операция под прикритие срещу заместник-шефа на имиграционната служба, който бе подозиран, че предлага да продаде украинско гражданство на чужденци срещу $30 000. Агентката под прикритие на НАБУ връчваше „подкупа", когато бе арестувана от хората на главния прокурор. Тя бе освободена по-късно, но операцията бе провалена. Шефът на НАБУ Артьом Ситник казва, че агенцията му няма превъзходство. „Всичко, което имаме, е честността и убеждението, че вършим правилните неща."
И ЕС, и американското правителство публикуваха декларации със силни думи. „Тези действия, изглежда, са част от усилията за подкопаване на независими антикорупционни институции, които Съединените щати и други подкрепят", заяви Държавният департамент. Управляващата коалиция отговори с пренебрежение, осакатявайки НАБУ с уволнението на основната ѝ политическа опора, шефа на парламентарната антикорупционна комисия. Освен това се опита да прокара закон за премахване на независимостта на НАБУ, но отстъпи пред протести на активисти от гражданското общество и пред МВФ, който финансира украинския дълг.
Олигарсите са убедени, че на Америка ѝ липсва волята да подкрепи реториката си. Признанието, че Украйна е корумпирана и не функционира, би предизвикало неудобни въпроси сред американските избиратели за намесата на страната им и санкциите срещу Русия.
Порошенко, чиято популярност се крепи на войната срещу Русия, определя вътрешните си опоненти като руски агенти. Неговият главен прокурор обвинява Саакашвили в опит да извърши преврат от името на Русия. Всъщност превратът се извършва в Киев, чиито управници тласкат страната си настрани от Запада. С падането на рейтинга на Порошенко се увеличава положителното отношение на украинците към Русия. Шоуто би трябвало да се харесва на Путин.

Станете почитател на Класа