Ердоган оказва натиск на парламента да върне смъртното наказание

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание след опита за преврат, той ще го подпише като закон, предаде БНР. В интервю за телевизия Си Ен Ен Ердоган определи метежа като престъпление и държавна измяна и допълни, че хората по улиците искат виновните да бъдат наказани:

Хората сега искат тези терористи да бъдат убити. Това е тяхното желание. Защо да ги държим и храним в затворите през следващите години? Това питат хората.

 

ЕС вече обяви, че ако Турция върне смъртното наказание, тя не може да разчита на продължаване на преговорите за присъединяване към Съюза. Вчера турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната. “Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията“, каза той.В дискусията по въпроса се включи министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини. Тя обяви, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за членство в Евросъюза. Подобна позиция заявиха още в Берлин и Виена.

В отговор на въпрос не дава ли сега моментът шанс за помирение, а не за репресии, президентът каза:

"Не знам за какви репресии от страна на Ердоган говорите. Бих искал да знам ако в Турция има репресии. Ако Ердоган репресираше хората, те нямаше да го избират. Ако Ердоган ги потискаше, нямаше да печели с над 40% изборите".

 

Ердоган описа и какво се е случило в драматичните часове на петъчната вечер. Той каза, че се е разминал за минути със смъртта, преди превратаджиите да бомбардират курорта в югоизточна Турция, където бил на почивка. В интервюто Ердоган заяви, че войници, подкрепящи преврата, убили двама негови телохранители при нападението срещу курорта през нощта в петък срещу събота:

"Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен", каза Ердоган.

 

Станете почитател на Класа