×

Message

Error while downloading file File not found on server

Борисов е притиснат от ДПС за кастриране на съдебната реформа

Активно мероприятие, което цели подмяна на съдебната реформа – така депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов определи ролята на ДПС в разговорите за конституционните промени. Съдебната реформа е основната причина реформаторите да подкрепят управлението и РБ са готови да стигнат докрай, дори и ако това струва излизането им от властта, коментира той пред Дарик радио.

Малко по-рано лидерът на ДПС Лютви Местан заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че настояват настоящите конституционни промени, зад които стои правосъдният министър Христо Иванов, да бъдат оттеглени и за един час да бъде написан нов проект, който да окастри около две трети от предложенията и който да бъде одобрен в петък с мнозинство от 180 депутати. Борисов и Местан бяха единодушни, че ускореното приемане на някаква промяна ще е важно, за да се отчете като напредък пред Брюксел.

„ДПС искат да оглавят в момента усилията за реформа. След като девет месеца я спъваха, сега искат да повлияят върху обема и съдържанието й, тоест искат да се внесе нов законопроект в петък, по който хипотетично да има предварително съгласие, така че да мине по една бърза процедура. Този танц на смъртта с ДПС е изключително опасен, защото в случая става дума за подмяна на съдебната реформа. Да може да се тръби – ето, въпреки тези промени, въпреки прокламираната реформаторска политика в сектора на правосъдието, правосъдие няма, справедливост няма и по този начин да убият политически Реформаторския блок, за който не е тайна за никого, това е червената линия, след която ние не можем да преминем, тоест това е нашата бариера", каза Караджов.

Той оцени ролята на премиера Бойко Борисов като политик, който е загрижен за успеха на реформата. „Той е притиснат в ъгъла основно от ДПС, които поставят тези условия за кастриране на реформата, за да може да се запазят влиянията в прокурорските среди, в съдебните и магистратските среди, а тези влияния да могат от друга страна да обслужват бизнесите на ДПС", коментира народният представител.

Гроздан Караджов допълни, че реформаторите се чувстват като „спартанци в Термопили" (както ги окачестви лидерът на АБВ Георги Първанов, чиято позиция за съдебната реформа се покрива с тази на ДПС и главния прокурор -бел.ред.), но увери, че от блока са готови да вървят докрай, включително и ако това доведе до оттеглянето им от властта.

„Единственият начин да извадите Реформаторския блок от властта, е да ударите върху съдебната реформа. Нямаме друга разумна причина, поради която да продължим да подкрепяме управлението", каза той.

Станете почитател на Класа