Путин и Порошенко си разменят обвинения

Нормандската четворка обсъди в четиристранен телефонен разговор ситуацията в Украйна.

Разговорът се състоя по инициатива на Германия, като освен канцлера Ангела Меркел в него участваха руският президент Владимир Путин, френският Франсоа Оланд и украинският Петро Порошенко. Основна тема е било спазването на споразуменията от Минск – основополагащ елемент за постигането на траен мир в Украйна.

Путин е отбелязал, че най-важно условие за урегулиране на конфликта в Донбас е установяването на пряк диалог между властите в Киев и представители на Донецка и Луганска области, в това число в рамките на Контактната група, съобщава пресслужбата на Кремъл, откъдето отбелязват, че това е първия четиристранен телефонен разговор в т.нар. "нормандски формат" по инициатива на Берлин.

Порошенко е изразил безпокойството си от ескалацията на напрежението в Донбас, като е подчертал необходимостта от съблюдаване на Минските договорености. "Ние, за разлика от други страни, изпълняваме Минските договорености. Настояваме за незабавното освобождаване на всички заложници, в това число граждани на Украйна, държани незаконно на територията на Русия", е заявил украинският президент.

По време на разговора са били обсъдени и други теми - доставките на руски природен газ за Украйна, конституционната реформа в страната и организацията на местните избори в Донбас. Путин е обърнал внимание на социално-икономическото възстановяване на Донецка и Луганска области, отбелязвайки като сериозно препятствие за това "фактическата блокада" на двата региона от страна на Киев.

Станете почитател на Класа