Дончев: Ако поискат пари от България за Гърция, ще кажем "не"

До момента никой не е искал и не е посмял да поиска от България ангажиране с финансови средства за Гърция. Ако поиска, ще кажем "не".

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

В момента има идея да се ползват средства от т.нар. стар фонд - Европейския фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 млрд. евро, каза Дончев. Според него причината да се иска да се ползват пари от стария фонд, а не от новия, в който има над 700 млрд. евро, това е че за да се ползват пари от новия фонд има процедури, които трябва да се одобрят от държавите членки, включително и ратификация на решенията, обясни Дончев.

Солидарността предполага този който е по-богат да помага на по-беден. Няма основание за притеснение че ние като по-бедна страна ще помагаме на по-богата, подчерта още вицепремиерът.

Когато говорим за българизация не би попречило на южната ни съседка. Дългът на Гърция отнесен към БВП за 1 година е 180%. Вероятно след новия спасителен пакет ще достигне 200%. Това означава, че гражданите в южната ни съседка са изхарчили всичко, което ще произведат в следващите две години. В България са изхарчили това, което могат да възстановят за 3 месеца и половина. Той даде и друг пример – ако България беше взела толкова кредити колкото Гърция това означаваше ние да бяхме изхарчили 120 млрд лв. допълнително. Дончев каза, че е скептичен по отношение на това доколко финансовата помощ за Гърция ще й помогне да излезе от кризата. Големият проблем е, че Гърция продължава да трупа дълг, каза българският вицепремиер.

За ефекта по отношение на България, Дончев обясни, че – България не е засегната, тъй като не е част от еврозоната, но е засегната дотолкова, доколкото е съсед на Гърция.

Гърция ползва облекчение по еврофинансирането и й е намалено съфинансирането на 5%. Последната информация, която имаме, е тя да бъде освободена от съфинансиране на европейските пари. Това се обяснява като временна ситуация, за да не бъде натоварван бюджетът там, коментира Дончев.

Той обясни, че миграцията на гръцки компании към България ще продължи, защото у нас бизнес условията са много по-добри.

За усвояването на европейски средства до края на 2015 г. Дончев изрази увереност, че те ще бъдат усвоени в максимален обем. "България разполага с 8 млрд. евро от тях грубо са разплатени 6.8 млрд. Т.е. до края на годината трябва да платим 1.2 млрд. До момента плащанията на годишна база се осъществяват по прогнозите", увери Дончев. 2015 г. няма да бъде нулева, заяви Дончев.

Станете почитател на Класа