НАЧАЛО / ПОЛИТИКА Вадят на светло партиите с дарения от КТБ

Дарения за политически партии, направени от КТБ, ще бъдат оповестени с новите промени в Закона за кредитните институции. Това обясни шефката на анкетната комисия, проучваща кои държавни органи са проспали източването на фалирания трезор - Десислава Атанасова.
"Освен кредитите, депозитите и консултантските договори трябва да бъдат оповестени и тези за наем, дори договорите за дарения. В устава на КТБ съществува такава възможност да се прави дарение на политическа партия, така че ще е интересно да видим дали такива дарения са съществували", заяви Атанасова.
Спешните поправки, свързани с падането на банковата тайна, за КТБ бяха одобрени на вчерашното заседание на комисията.
Те дават възможност по искане на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете или министъра на финансите синдиците да оповестят всички подробности около физически и юридически лица, които са имали преференциални депозити и са ги предоговорили или пробвали да го направят в периода на несъстоятелност. Също така ще бъдат разкрити необезпечените кредити, чрез които банката е била източвана от кухи фирми. Банковата тайна ще бъде свалена и за абсолютно всички сметки на публични лица и техните семейства в КТБ през цялото съществуване на банката.
Преди да бъде внесен законопроектът в деловодството, остава да бъде детайлно формулирана и последната поправка, която Йордан Цонев от ДПС направи вчера. Тя касае кухите фирми, през които Цветан Василев е източил банката, но също и физическите лица, на които са раздавани кредити с цел те после да ги дадат назаем по веригата в схемата, пише "Монитор". Нужна е прецизна редакция, защото не във всички случаи става въпрос за формално свързани лица с КТБ, като например случаите с шофьорите и охранителите на Цветан Василев, които също са получавали кредити, обясни Цонев.

Станете почитател на Класа