Овчаров: Да си спомним кой докара БСП до провала

Само ако АБВ тръгне в посока ляво-център, а БСП успее да удържи позцициите си, ще може да се коментира сближаване между двете формации. И то чак след няколко години.
Това прогнозира в студиото на БНТ бившият лидсер на БСП - София Румен Овчаров.
Относно активната роля на Сергей Станишев на форума на Столетницата, който се проведе през уикенда във Варна, Овчаров кзаяви, че първо БСП трябва да каже защо и поради какви причини се провали във властта, както "и кой я докара до този провал". Защото ми се струва - посочи Румен Овчаров, - че някои хора много бързо забравиха и опитват да излизат в светлината.
БСП стяга редиците, но основният въпрос е да се каже защо се провали трети път в управлението, каза Овчаров и посочи, че отговорът е очевиден. Дългогодишният шеф на софийската организация на червените отказа да търси вината в коалиционните партньори и напомни, че нещата са се случили "изцяло и поради отговорностите на БСП и тези, които бяха в ръководството на партията".
"Те създадоха модела за управление "Станишев" и не е редно да излизат в първите редици", смята Овчаров.
По повод референдумите и инициативата на Росен Плевнелиев да има такива, той каза, че по принцип те са "за", но трябва да се задават смислени въпроси.
"За 4 години президентът така и не успя да стане политическата фигура, която определя дневния ред в държавата. Сега се опитва... доста амбициозно. Очевидно той започна предизбораната си кампания", коментира Овчаров.
Ако има задължително гласуване, според него БСП ще спечели от това, защото имало много леви избиратели, които "ще изберат първоизточника на своите въжделения".
ДПС също няма да загуби от този ход, смята Овчаров. „Има много избиратели на ДПС, които също не гласуват. Когато и ако се въведе задължителното гласуване, нали не очаквате, че те ще изневерят на вижданията си. БСП също ще спечели, защото има голяма маса симпатизанти, които не да гласуват сега, но ако са задължени, ще отидат и ще гласуват за БСП", добави той.
За сривовете на тока по време на снежните бури в Родопите, Овчаров каза, че не е чул някой да е анализирал причините.
"Някой каза ли примерно колко процента от инвестиционната програма на НЕК за м.г. е изпълнена, колко от ремонтната програма. 5 % изпълнение на инвестиционна програма, предвиждаща реконструкция и рехабилитация, по мое време никога не е имало. Но трябва да отделим и необходимия ресурс, а не само да ги задължаваме", смята енергетикът.
За спора дали да има синдик в КТБ Овчаров сподели, че остава с усещането, че отново продължава битката на едни икономически фигури срещу други.

Станете почитател на Класа