Полски депутат разгневен на Порошенко

Полският депутат Ян Томашевски разкритикува украинския президент Петро Порошенко и го посъветва да отиде на лекар.

Рязкото изявление пред полско издание на депутата, който впрочем е легенда на полския футбол, бе направено по повод призива на Порошенко да се бойкотира Световното първенство по футбол в Сочи през 2018 година, уточни Sputnik.

"Президентът Порошенко е загубил контрол не само над Украйна, но и над себе си. Той започна гражданската вйна в Украйна...и сега иска целият свят да види горещите кестени от огъня! Освен това украинските спортисти не се ли съревноваха в Сочи?", посочи полският депутат.

"Сега чувам, че Порошенко със своите мръсни ботуши иска да стъпче флага на ФИФА и МОК. Струва ми се, че този човек трябва да се обърне към лекар. Украинските спортисти спечелиха медали в Сочи, въпреки гражданския конфликт родината им. Порошенко не трябва да смесва спорта с политиката!"

Когато журналистът казал, че "положението се е изменило" след руското нахлуване в Крим и Донбас, Томашевски отвърнал: "Извинявайте, но кой започна всичко? Гражданската война започна на Майдана. Нека Порошенко първо да въведе ред у дома си, преди да зове за трета световна война!"

На въпроса на репортера за референдума в Крим Томашевский отвърна: "...трябва да признаваме всички видове референдуми в Киеве, а ако те се провеждат в Крим, не трябва ли?"

В отговор на думите на журналисти, че след такова изказване депутатът "отново ще бъде обвинен в проруска позиция", Томашевски отвърна: "Да обвиняват. Аз казвам факти, а не някакви предположения".

Ян Томашевски бе вратарят на славния национален отбор на Полша, който на Световното първенство по футбол в Западна Германия през 1974 г. спечели бронзовите медали. Томашевски пък бе обявен за най-добрият вратар на първенството.

Станете почитател на Класа