Ако Сопот не завърши проектите си до края на 2015 година финансирането им трябва да бъде възстановено обратно

/Основният пакет мерки, които е било редно да се предприемат, е на фазата на възлагане да не се допускат нарушения и да не се създават предпоставки за финансова корекция, така вицепремиерът Томислав Дончев е отговорил на питането на народния представител Манол Генов относно мерките и действия, които е трябвало да предприеме община Сопот при наложените финансови корекции.
Министър Дончев бе достатъчно откровен да каже, че редица пъти е имал много нервни разговори с кмета на Сопот, ходил е и на заседания на Общинския съвет, разговаряйки с общинските съветници, предлагайки им решения, но те не са приети от администрацията, допълни народния представител от БСП.
В отговор на въпроса какво се случва при невъзможност да се приключат проектите и да се разплатят в посочените срокове, какви ще бъдат последствията за община Сопот, министър Дончев посочи, че това е най-лошия възможен вариант. Един незавършен, нефункциониращ проект, с неизпълнени цели означава, че финансирането трябва да бъде възстановено обратно, първо, от бенефициента- община Сопот и второ, от страна на държавата към Европейската комисия.
Припомням, че това означава връщане на почти 60 милиона лева- общо за двата проекта, пари, които община Сопот няма как да намери, още повече, че и в момента плащането на корекциите на стойност около 8 милиона няма как да бъде извършено при запорирани сметки и описано имущество, допълни Генов.
Ако кметът на общината твърди, че корекциите са неправомерни то защо не е потърсил разрешаване на въпроса по съдебен път е тема за сериозен размисъл, тъй като това е бил един от начините да оспори корекцията. Вместо това той продължава да отрича проблема, без да търси ясни решения, нещо, което наистина ще доведе общината до реален фалит, каза още народния представител.

Станете почитател на Класа