Сакскобургготски се оказа "мерцедес, затънал в политическата ни кал"

/Симеон Сакскобургготски се оказа мерцедес, непригоден за калта на българското политическо пространство. В момента не сме в Шенген, защото не той ни управлява.
Това обобщиха като визия редица бивши приближени на Сакскобургготски и дейци от НДСВ на пресконференция в БТА, съобщава news.bg.
В петък из медиите се разпространи отворено обръщение към гражданите от името на инициативен комитет, който призовава за обективна оценка на събитията около бившия премиер, както и за очистване на обществения му лик у нас.
Призоваваме към обективен и справедлив прочит на събитията от последните години, оценка на ролята на Сакскобургготски в обществения живот, политическата му работа като премиер, обясни бившият евродепутат и народен представител от НДСВ Станимир Илчев. По думите му, подписката, свързана с обръщението, е подписана от 113 души засега, като тя няма партиен характер и не е подкрепена само от кадри на НДСВ.
НДСВ изпълни своята мисия - когато я изпълниш, идва време да се прибереш вкъщи, ако не се натъкнеш на мини - ние се натъкнахме на цяло минно поле, разкри Илчев своя прочит на събитията около царската партия.
За него в годините на прехода не е имало по-добър изразител на европейската политическа култура от бившия премиер и лидер на НДСВ „на фона на арогантността на нашите доморасли политици". Време е Симеон да бъде защитен публично от грубото посегателство върху частната собственост на неговото семейство, категоричен е бившият жълт депутат. Той бе категоричен, че Сакскобургготски не се опитва чрез тази инициатива да направи сделка със сегашното правителство - подкрепа за сметка на връщане на имоти.
Сакскобургготски получи силна защита и от бившия си министър на земеделието Мехмед Дикме. В България бизнесмени и политици могат да станат всички, но цар е единствен човек - дали някой го приема или не, е негов личен проблем, отсече Дикме.
Според него „Симеон ІІ е направил саможертва, като приел да е премиер. Именно заради Негово величество страната ни беше приета за член на ЕС и на НАТО, остана ни само Шенген и редица правителства оттогава не са успели да ни вкарат там", изтъкна бившият министър, като уточни, че, според него, ако Сакскобургготски ни е управлявал само една година от последните 10, то вече сме щели да сме в шенгенското пространство.
Наследствените имоти, земите и горите - ние не сме върнали никаква земя и никакви имоти, те бяха върнати преди той да дойде в България и преди да стане министър-председател. България се развиваше най-добре през нашия мандат, нямаше бюджетен дефицит, а излишък, не се взимаха заеми, безработицата намаляваше - държавата беше намерила своя прав път, защити Дикме своя бивш премиер.
Инициаторите гарантират, че няма да правят политически проект. Те държат да се признаят възможностите на „Царя" и да му се даде шанс да ги приложи. Виждам го с позицията на човек, който се нагърбва, ако парламентът и правителството го потърсят в рамките на специални мисии. Има места, където декларация от правителствено естество може да остане без отговор, но един неформален разговор може да създаде мост, по който после правителствените отношения да минат, аргументира се за позицията си и бившият депутат Минчо Спасов.

Станете почитател на Класа