Давос се фокусира върху опасността от глобален конфликт

Повече от 1500 бизнесмени и 40 президенти и премиерминистри ще вземат участие в Световния икономически форум между 21 и 24 януари в Давос тази година, за да обсъдят широк спектър от теми - от цената на петрола до бъдещето на интернет.

Обикновено обаче прогнозите на форума се оказват напълно погрешни, напомня Reuters.

Тазгодишната среща се провежда насред хаоса, последвал терористичните атаки в Париж, след обявяването на новата радикална програма на Европейската централна банка за борба с ниската инфлация и рязкото поскъпване на швейцарския франк.

Миналата година председателят на Bank of Japan обяви на форума, че „страната се е променила напълно". Дванадесет месеца по-късно икономиката на Япония отново е в рецесия.

Никой не успя да предрече и присъединяванет на Крим към Русия, възхода на „Ислямска държава" и рекордно ниската цена на петрола. Анализаторите изпуснаха и кризата в Еврозоната и банковия й сектор.

През 2011 г. тогавашният финансов министър на Франция Кристин Лагард обяви, че Еврозоната е „излязла от дълбокото" и призова финансовите пазари да реагират на положителните сигнали. Единната валута преживя тежка година.

През 2012 г. икономистът Нуриел Рубини, известен с предсказването на имотния балон в САЩ, обяви, че Гърция ще напусне Еврозоната до края на годината. Това обаче не се случи, въпреки че три години по-късно темата става все по-актуална.

Най-неверните прогнози бяха изказани през януари 2008 г., когато, въпреки че кризата в САЩ беше в разгара си, никой от участниците във форума не предвиди колапса, предшестван от срива на Lehman Brothers осем месеца по-рано.

В света на технологиите Бил Гейтс през 2004 г. обяви, че до две години нежеланата електронна поща „спам" ще изчезне. Два милиарда потребители на интернет и до днес чакат изпълнението на това обещание.

Давос все пак понякога успява да уцели най-важните тенденции, например възхода на развиващите се пазари и ребалансирането на икономическия растеж на САЩ заради шистовите технологии. Форумът успява да напипа и други важни проблеми, например достъпа до питейна вода и новите заплахи за киберсигурността.

От гледна точка на бизнес лидерите Давос има по-добра „успеваемост". Годишно изследване на PricewaterhouseCoopers, публикувано преди форума, сочи, че в повечето години изпълнителните директори на фирмите имат правилна преценка за това, което ще се случва през годината.

За повечето от участниците събитието предлага възможност за срещи с бизнес партньори и обменяне на идеи. „Естествено, че се изпускат много неща. Форумът обаче ми дава идея как ще изглежда 2015 г., а е невъзможно на което и друго място на планетата да получа по-интензивно и качествено общуване", казва пред Reuters управляващият директор на консултантската фирма Accenture Марк Спелман.

Тази година преобладават притесненията за голям международен конфликт според Доклада за глобалните рискове на Световния икономически форум; опасенията за бъдещето на икономиките обаче също не са далеч от мислите на участниците.

Станете почитател на Класа