Само революционни промени могат да спасят здравеопазването

Само революционни промени могат да спасят българското здравеопазване. На първо място е високото финансиране, а на следващото - електронно здравеопазване. И сега в системата има средства, но проблемите идват от лошото управление и нецелесъобразното им разходване. Около тази теза се обединиха участниците в поредния предизборен дебат в ефира на TV7. Лек за здравеопазването ни има, категорични бяха акад. Надка Бояджиева от коалиция "Патриотичен фронт", доц. д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок, доц. д-р Стайко Спиридонов от АБВ и д-р Илко Семерджиев от коалиция "Десните".
"Сериозни реформи без законодателни промени не може да се случат", отбеляза д-р Семерджиев, но подчерта, че има спешни проблеми, чието решаване е лесно - промяна в някои наредби и подобряване на събираемостта на здравните вноски.
"Оттам насетне следват демонополизация на НЗОК или поне изваждане от сегашното й битие на "обикновен придатък към Министерството на финансите", подчерта д-р Спиридонов.
Спешната помощ пък трябва да бъде изцяло отделена от болничната и да мине на 100% държавно финансиране.
Добре би било да се възстанови възможността пациентите, които се обаждат за спешна помощ, да разговарят с квалифициран консултант, защото той може по-добре да насочи екипите и да даде адекватни съвети за реакция, докато се изчаква специализиран екип. С въвеждането на телефон 112 тази възможност отпадна.
Младите лекари, които изтичат от страната ни със скоростта на светлината, могат да бъдат задържани с малки, но важни промени в наредбата за специализация и това време да им се признава за прослужен стаж, както и да се заплаща адекватно. Сега един специализант взима 400 лв. на месец, което, освен демотивиращо, е и крайно безперспективно.

Станете почитател на Класа