НПО-та: Няма забрана Сдружения да финансират партии, но законодателството е неясно

искусията около това дали сдружения имат право да финансират партии набира скорост и даже стигна до прокуратурата. Казусът е много любопитен, защото той засяга не само формирането на партия ББЦ, която прати двама евродепутати в ЕП, но и десни партии като ГЕРБ и Движение „България за гражданите“, които също стартираха като сдружения и имат сериозни привърженици. ГЕРб управлява един мандат и по всичко личи, че ще управлява и втори.
Потърсихме мнението на юристи и представители от неправителствения сектор. Обърнахме се с два въпроса: 1. Има ли забрана в закона Сдружения да финансират партии? 2. Трябва ли да има промени в законодателството, за да се избегнат евентуалните неясноти? Ето и отговорите им.

 

Александър Кашъмов, Програма „Достъп до информация“: Няма забрана, но законодателството ни е неразвито

Правя уговорката, че не съм се задълбочавал по темата, но смятам, че няма такава забрана в закона за политическите партии. Между другото има такава практика по света. Може би в законодателствата на някои държави правилата какви да се тези взаимодействия са доста по-развити, докато нашето законодателство е доста неразвито в това отношение, според мен поне. Единствено има разписани условия какви да са даренията по повод предизборни кампании. Но това е малка част от финансирането на политическите партии.

 

Петър Кичашки, ИМП: Не е незаконно, стига да е публично

Когато една неправителствена организация има необходимия ресурс и реши да предостави определени площи и някакви свои ресурси в полза на една политическа сила и когато това е разписано с всички надлежни документи, не можем да говорим за някакво нарушение на закона. Напротив, става въпрос за това, че офисите на партията се издържат през рамките на едно сдружение, което организира наемането на офис-площите, а партията ги ползва. Това по никакъв начин не може да бъде забранена дейност.
Истината е, че много политически партии са го правили по този начин през годините и никой не е вдигал скандали. И ще дам един пример с Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева, което започна по абсолютния същия начин – регистрира сдружение с идеална цел, събира членски внос, наема офиси и ги предоставиха на партията. С ГЕРБ нещата стояха по същия начин. Първо се регистрира Сдружение Граждани за европейско развитие на България, после се наемаха офиси, които да подпомагат партията. Не може да се говори, че това е незаконно, стига да обявено публично и да е ясно, че сдружението стои с всичките си възможности зад някаква политическа сила. А компетентните данъчни органи са тези, които трябва да кажат дали всичко е наред.
Колкото до въпроса дали тази дискусия може да предизвика законодателни промени, аз не мисля, че това може да се случи скоро. Разбира се, нищо не пречи на кръговете около РБ да имитират такава промяна в случай, че се озоват в парламента. Но някак ще е лицемерно да се случи, защото излиза, че когато партията на Кунева се се формирала чрез Сдружение може, а когато друг се е формирал така – не може.

Станете почитател на Класа