Калфин: Оставката на Искров няма да реши нищо с КТБ

Оставката на управителя на БНБ Иван Искров няма да реши нищо в кризата с Корпоративна търговска банка, коментира по БНР зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. Според него, за момента Иван Искров подава оставка – полуоставка, с дълго писмо, в което се обяснява, за да снеме отговорността от себе си. Калфин прогнозира, че при всички случаи тази оставка, както и случаят с КТБ ще бъдат поставени пред следващото Народно събрание, а на този етап сме „далеко от истината кой и как предизвика кризата в КТБ“. И освен това оставката на Искров не решава нищо, освен лични въпроси, при все че е очевидно, че Централната банка има много пропуски, много грешки и принос за тази криза в КТБ, но тя не е единствената институция, която има такъв принос, каза Калфин. Заместникът на Първанов в АБВ коментира и кои от институциите дължат отговори за ситуацията в КТБ.

„Много са институциите – на пръво място, прокуратурата, която обезглави банков надзор. Аз не мисля, че тя не трябва да си върши работата, но не е нормално ти в един момент да оставиш на практика без ръководство цялата система на банковия надзор.“, изтъкна Ивайло Калфин. Според него прокуратурата има силен принос за това, което се случи – и нестабилността, и паниката по отношение на КТБ; правителството си мълча дълго време и беше неубедително, Комисията за финансов надзор – също.

Ивайло Калфин информира за днешната дискусия на тема: „Отношенията Европейски съюз–Русия, проблеми, възможности, перпспективи“. По думите му, терористичният акт със самолета променя коренно отношенията между ЕС, Русия, Украйна и сепаратистите. ЕС вече не е страничен наблюдател, той е участник в тези отношения, защото загинаха повече от 200 европейски граждани.

Станете почитател на Класа