"Файнешъл таймс" съобщи за рухването на КТБ

Влиятелният британски икономически ежедневник  "Файненшъл таймс" съобщава за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, за изчезналите документи за кредити, отпуснати от банката и предполагаемото изнасяне на големи суми в брой.  Новината съобщи вчера управителят на БНБ Иван Искров, след като бе извършен одит на поставената под специален надзор банка.


"Неочакваното рухване на Корпоративна банка насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България

- връзки, които накърниха доверието в няколко поредни правителства на най-бедната членка на Европейския съюз и навредиха на отношенията на страната с Брюксел", пише изданието.

То цитира мнението на български банкери и анализатори, според които рухването на КТБ не застрашава банковия сектор на страната, две трети от който е под контрола на италиански, австрийски и гръцки банки. 

"Файненшъл таймс" посочва също, че

до тук се е стигнало след скандал между мажоританият собственик на КТБ Цветан Василев и един от най-големите кредитополучатели на банката – Делян Пеевски, описан като политик със спорна репутация.

Изданието разказва и за проблемите на "контролираната от двама български бизнесмени "Първа инвестиционна банка", като заключава, че тези два случая са довели до оттеглянето на слабото правителство, съставено от водена от социалистите коалиция.

 

Станете почитател на Класа