Валерия Велева заяви, че Станишев е предложил ДАНС на Пеевски

Заместник-главната редакторка на „Преса“ Валерия Велева заяви пред Нова тв, че знае отговора на въпроса „Кой предложи Пеевски“, на който и до ден днешен не искат да отговорят премиерът, депутати, лидери на БСП и ДПС.

„Знам кой предложи Делян Пеевски. Беше Сергей Станишев“, заяви Велева. След което попита защо Станишев в цялата година на протести не е имал доблестта да излезе и да каже, че е направил тази номинация и то против волята на Пеевски.

Валерия Велева твърди, че първоначално Пеевски не е искал да става председател на ДАНС, но се е съгласил под натиск от страна на Станишев. По думите ѝ, обаче, не е имало вариант Пеевски да бъде назначен за вътрешен министър, каквито твърдения се появиха. Освен това Велева потвърди нещо, което вече е съобщавано в публичното пространство от Бойко Борисов. Според нея Станишев два пъти се е предлагал за премиер пред Доган, но му е било отказано, като вторият път дори е бил с Михаил Миков и Димитър Дъбов.

Валерия Велева критикува Станишев и за това, че в доклада си, прочетен на пленума в събота, е прехвърлил вината за състоянието на партията на всички други, само не и на себе си.

„Той се отметна от всичко. Виновни са му ДПС, ГЕРБ, вътрешният враг, абсолютно всички. Да наречеш партията си „озверяла глутница“ е ужасно, при положение, че той 13 години е лидер на тази „глутница“, каза Велева. Според нея думичката „лъжа“ вече много трайно се настанява до името на Станишев, който днес казва едно, утре – друго.
Думичката „лъжа“ вече много трайно се настанява до името му. Заради тази рязка промяна на позициите, декларирани от Станишев, журналистката коментира, че няма да се изненада, ако на конгреса на БСП Станишев отново бъде припознат за нейн лидер.

Подобна ситуация коментира социоложката Мира Радева. Според директорката на МБМД чисто електорално евентуалното преизбиране на Станишев за лидер на БСП може да доведе до това, че на изборите на 5 октомври АБВ да има повече гласове, а ДПС да са в още по-добра позиция.

По думите на Радева един от проблемите, вкл. в сегашния момент е, че левите партии винаги докарват до фалит държавата.

„Да си призная, съдбата на Станишев въобще не ме вълнува вече, той е в историята и не трябва да се занимаваме с него. Интересуват ме избирателите на левицата. послушно следвали тази партия, която беше проядена от червеи от всякъде“, коментира Мира Радева. По думите й, въпросът е дали тези кандидатури, които се издигат за лидерския пост, в крайна сметка ще направят онази промяна, от която партията се нуждае от 1989 г. Радева видя проблем и в способността на социалистите да се мобилизират и сплотяват при криза. Социоложката заяви, че проблемът на БСП е, че винаги са се държали заедно срещу общия враг, плащали са висока цена на бизнес и всякакви други интереси само и само да останат заедно.

Станете почитател на Класа