Най-четени статии:

от нета

Орешарски иска банковата проблематика да не влиза в политическото говорене

Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо. Не е хубаво икономически и банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

"Особено около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки. Не виждам повод за притеснения на гражданите.

Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", посочи министър-председателят.

По повод насрочените у нас политически консултации за предсрочни избори той каза, че ще ги следи с интерес.

"Ще следя дебатите, очакваме ги, обществото ги очаква и се надяваме в резултат на тях политическата нестабилност, на която сме свидетели през последните седмици, да си отиде", категоричен бе Орешарски.

"Неколкократно сме заявявали, че сме за диверсификация на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

"Южен поток" е частен случай, за който вече посочих, че след привеждането му в съответствие с европейското законодателство, той ще продължи.

Имаме силна заинтересованост да продължи "Южен поток", както и останалите страни, през чиито територии преминава", коментира още Орешарски.

Той обяви, че на днешното заседание на Европейския съвет България ще подкрепи кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия.

"От всички дискусии до момента с висока степен на сигурност най-големи шансове има Жан-Клод Юнкер.

Заявих вече, че ние също ще подкрепим тази кандидатура. Това е една добра кандидатура", допълни премиерът.

"Разбирам в някаква степен притесненията на британския премиер Дейвид Камерън, но ми се струва, че на този етап той остава доста изолиран. Неприятен е случаят, че най-вероятно Жан-Клод Юнкер няма да бъде подкрепен на сто процента, но според мен ще получи необходимата подкрепа и без някои от лидерите. Юнкер многократно е идвал в нашата страна, има много добро отношение към България, което е добре за нас", заяви Орешарски. 

 

Станете почитател на Класа