Станишев поиска избори още през юли

При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев при откриването на Националния съвет на партията. Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна", заяви Станишев.Не можем да носим сами отговорността за правителството. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят тази отговорност в условията на недоверие и липса на подкрепа. Затова най-нормалното действие е да си подадат оставките незабавно след преодоляване на вота на недоверие.  Не очаквах от ДПС точно този ход – да излязат с присъда на кабинета „Орешарски”.  „Нека си спомним лицето на самозабравилото се авторитарно управление, което имахме силата и куража да прекратим. Дори само затова си заслужаваше да поемем отговорността за съставяне на правителство. Трябва да помним откъде тръгваме и накъде вървим”, добави Станишев.
„Насила не може да даваш. Насила може да вземаш. Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стане и предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Хората трябва да кажат – какво искат да им се случи? Борисов на власт, Цветанов министър на вътрешните работи”, попита Сергей Станишев.Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. „ Да не говорим, че сами си пречехме. За колко кадрови промени, политики имахме коренно различни мнения. За това сме си виновни само и единствено ние. За първи път водим кампания на два фронта. АБВ доведе до парализа на част от твърдите ни избиратели”, заяви Станишев.
Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоях за дискусии как да стабилизираме управлението. В момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС тези въпроси предстояха, точно тогава дойде пресконференцията. След изборите на всички ни стана пределно ясно, че трудно кабинетът ще издържи до края на мандата”, посочи той.Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак.. „БСП има хъс да се бори, да отстоява достойнството си. Ние сме толерантни, предвидим и коректен партньор, но нека никой не си мисли, че това е безволие. Никой не може да ни размахва пръст, да взима нашите решения вместо нас. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъде параван за такива”, заяви Станишев. Ние сме партия с характер. Който не се е калил във вътрешните битки на БСП, той не става за политик. За разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални”, посочи той.

Станете почитател на Класа