БСП решава за оставката на кабинета

Националният съвет на БСП се събира във вторник за първи път след тежката загуба на евровота на 25 май. Широкото партийно ръководство трябва да продължи вече двуседмичния анализ на изборните резултати и да даде оценка за едногодишното управление на кабинета "Орешарски". Според социалисти на заседанието не се очакват нито оставка на лидера на БСП Сергей Станишев, нито смени в тясното партийно ръководство.

Очаква се обаче да се дискутира дата за предсрочни парламентарни избори, които да бъдат възможно най-скоро. По-голямата част от формацията смята, че краят на кабинета "Орешарски" е предизвестен от изказването на лидера на ДПС Лютви Местан от миналия четвъртък, в което той се обяви за предсрочни избори до края на тази година.

"Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо", коментира евродепутатът Илияна Йотова в понеделник вечерта след заседание на Изпълнителното бюро на БСП. "Искаме на заседанието на Националния съвет на БСП да чуем всички мнения, които са меродавни, от които много зависи. Защото това ще са хората, които ще правят изборите", добави тя.

Социалисти коментират като вариант разпускане на Народното събрание в края на юли с края на лятната сесия и избори през септември-октомври. Сред социалистите се чуват и други гласове – за избори с възможно най-ранна дата, например началото на септември. Мотивът за това, че кабинетът вече няма какво да свърши, още повече като оставащите му дни са предизвестени, а коалиционните партньори – БСП и ДПС са с обтегнати отношения.

Вътрешната опозиция на Станишев вероятно ще повдигне темата за заседание на конгреса на БСП, в чийто правомощия е смяната на председателя. Депутатът Страхил Ангелов вече обяви, че пред БСП предстои извънредно заседание на конгреса, защото идват избори, а това е органът, който приема програмните документи. Според него всички други варианти за разрешаване на проблемите на БСП са "нерационални и неработещи".

Въпреки това, обаче не се очаква по-голямата част от Националния съвет да подкрепи такива искания. Социалистите също така не очакват и промени в Изпълнителното бюро, за които Станишев има мандат.

Станете почитател на Класа