Луджев: Политическата ситуация е безизходна

Оформя се поредната политическа криза в България, която е резултат от този нестабилен политически модел, който от години се превърта, коментира бившият министър на отбраната и бивш активист на СДС Димитър Луджев пред БГНЕС. Според него сегашната политическа ситуация е безизходна, което е проличало и на изборите – „по-голямата част от хората не гласуват, защото нямат избор“. Луджев е на мнение, че няма някаква алтернатива, която действително да събори този модел и да отвори пътя към нещо по-модерно.

„Сегашната позиция на ДПС е продължение на тяхната линия, на техния стремеж да бъдат доминиращ фактор в политическата обстановка. Местан (…) го интересува да има парламент, в който те да решават кой ще прави управляващата коалиция и на всяка цена те да са във властта“, твърди Луджив. Отправяйки поглед към БСП, Луджев изтъква, че „те трябва да решат въпроса със своето ръководство, (защото) с този самодоволен и нафукан лидер, без грам политически и обществен капацитет, те са обречени на по-нататъшна деградация“.

Димитър Луджев не е по-ласкав и в оценката си за ГЕРБ, която окачествява като „една популистка и недемократична по своя характер формация, с отявлен лидерски и авторитарен тип на политическо поведение“, която нищо ново не предлага.

Бившият министър е унищожителен в критиката си към формациите в дясното политическо пространство, където според него няма никой. За Реформаторския блок Луджев казав, че това са „някакви дребни фигури, които са с гръмко помпозно говорене, от което лъха на фалш и лицемерие“, но не правят нищо смислено и не могат да направят една дясна радикална, либерална реформа, само дето са се кръстили реформатори.

По думите на Луджев, това е проблемът в България – имаме политическа конструкция, в която основните политически сили нито предлагат идеологии, нито предлагат политики, защото са властови партии, т. е. формации, които се борят за власт, за да уредят своята клиентела и своя партиен блок.

Станете почитател на Класа