Хиляди родители протестираха в подкрепа на прегазеното момче от Стара Загора

Няколко хиляди родители излязоха заедно с децата си на мълчалив протест в подкрепа на родителите на прегазеното 4-годишно момченце Паоло в пешеходната зона на Стара Загора, предаде БНР. Протестиращите се организираха в социалните мрежи.

В Стараза Загора много родители с децата си се събраха пред сградата на общината и извървяха мълчаливо пътя до лобното място на Паоло на пешеходна улица в града. Сред протестиращите беше и възрастна жена, чийто син е убит преди 23 години на пътя, а убиецът му не е открит и до днес. Хората настояват за по-тежки санкции за отнелите човешки живот на пътя и най-вече за това, да няма престъпна безнаказаност.

В София на площада пред парламента дойдоха десетки майки с колички и родители на пострадали при катастрофи деца. Родителите от столицата също настояват за промени в Наказателния кодекс, адекватни наказания за убийците на пътя, повишаване на санкциите за нарушителите.

Във Варна над 100 майки с децата си се събраха пред сградата на общината, за да подкрепят протеста срещу убийците на пътя и в памет на 4-годишния Паоло, след което поеха на протестно шествие по улиците на града. Имаше плакат с надпис „Намали скоростта, не убивай деца!“. Родители, чиито деца са загинали също така нелепо като Паоло, носеха черни фланелки, на които пише: „Спри, дай живот на друг!“

И в Бургас десетки майки с колички поискаха от държавата повече грижа, за да могат да се чувстват в безопасност на детски площадки, пешеходни зони, в училище и в парка.

На протеста дойде и бургаският кмет Димитър Николов, който каза:
Тук съм в качеството не като кмет, а в качеството на родител на 4-годишно дете и качеството си на човек, които има шофьорска книжка и управлява автомобил. Искам да кажа, че аз съм готов, да бъда притеснен допълнително и да ми се ограничат правата. Ако може да се създаде по-строг механизъм за безопасност на движението.

Над 100 майки и бащи, заедно с децата си, се включиха в шествието в Пловдив. Мълчалив протест имаше и в Пазарджик.

Около 100 жители на Сливен се включиха в Мълчаливия поход за живота, предаде „Фокус“. Сред тях имаше и много майки с деца и бебета в колички. Протестът започна в обявеното време пред Стария Бряст, а след това шествието премина по главната улица. Мълчалив поход за живота има и в Ямбол.

Протестни шествия имаше и в Разград, Русе и др.

Станете почитател на Класа