Първан Симеонов: ДПС завива надясно

Г-н Симеонов, няколко партии се обявиха за предсрочен вот. Очертава ли се такъв?
Както вече съм имал възможност да споделя не резултатът от изборите решава дали и кога да има предсрочен вот. Това зависи от решението на една от трите партии – БСП, ДПС или Атака. И както говорихме по-рано, управляващите ще направят опит да интерпретират в своя полза резултата от изборите, както и се случва в момента. Прогнозирах също преди вота, че след него ще има опит за рестарт на кабинета или смяна на министри или с нова управленска програма. И това се случва. Това са три прогнози, които се сбъдват. И както също сме си говорили, въпросът за предсрочните избори не зависи от резултата на тази избори, но без съмнение те го поставиха още по-ребром. Аз лично смятам, че предсрочни избори ще има, въпросът вече не е дали, а кога.

Лютви Местан каза в сряда, че този кабинетът няма да изкара мандата си с уточнението, че неговата партия няма да инициира свалянето на Орешарски. Подобна позиция приближава ли ни към вот през есента или отиваме на избори към пролетта на другата година?

От днешна гледна точка изглежда по-вероятно предсрочният вот да е догодина. Дали ще бъде пролетта или есента не знам. Втората хипотеза е да има предсрочен вот още тази есен. И най-малко вероятно ми се струва вотът да е с края на мандата или дори нещо близко до това. Правителството, разбира се, ще се опита да удължи хоризонта си на престой във властта, като е възможно самото правителство да си постави някакви времеви ограничения. Ако добавите към това и промяна на министри, то може да пробва да се представи като своеобразно служебно правителство, кризисно правителство. Дали ще му се получи не зная, защото зависи от степента на протестния натиск.

Т. е., вие казвате, че протестите ще възобновят силата си?
Да, преди време казах пред ваши колеги, че ще има повишен протестен натиск. И ние виждаме, че вече има сигнали за възобновяване на протестите. За мен не е изключено и Бареков да започне протести. Имаше и заявка на Бареков, че ако вземе места в Европарламента, той може да започне протести.

Има ли опция ГЕРБ и ДПС да се разберат?
Да, има. От поне два месеца насам ДПС се придвижва много деликатно надясно. Изказването на Лютви Местан е логичен епизод от тази поредица. Примката около шията на БСП се стяга и прегръдката на ДПС спрямо БСП става все по-смъртоносна. Мисля, че в типичния си маниер те ще продължават да затягат тази примка с обичайната за ДПС мека сила. Бих казал, че ДПС – пак по маниера си – мисли стратегически, като отваря вратата надясно за следваща управленска формула. Което означава две неща – че намира настоящата за изчерпана, а също и че се подготвя за излизане от ъгъла на политическа изолация, в който се намира с БСП. Вятърът духа надясно и това се видя в резултатите от изборите. Не знам дали свидетелстват за някаква дясноцентристка мобилизация, но пък свидетелстват за един доста жизнеспособен ГЕРБ и за един оцелял Реформаторски блок (няма какво да се лъжем – РБ изяде много бой от чужди и от свои и на фона на всичко това има свой евродепутат). Без съмнение изборните резултати ще налеят допълнително вода в мелницата и на ГЕРБ и на РБ, и е възможно следващото управление на страната да е дясноцентристко. Не изключвам варианта то да бъде подкрепено от ДПС, а в същото време ДПС да пази и възможността след това да подкрепи и следващо лявоцентристко управление. Като казвам „подкрепи”, съм сигурен, че ДПС ще измисли някаква иновативна формула за подкрепяне. Каквато и да е следващата власт, тя ще зависи от ДПС. Разбира се, възможно е тя да не е дясноцентристка, а например – някаква голяма коалиция и т. н. Но каквато и да е, ДПС ще ни припомни ролята си на балансьор.

Какво ще се случи със Станишев? Ще подава ли оставка, предвид изборния резултат и факта, че щастливият номер 15 го измести от първото място на евролистата?

Моментът е такъв, че щастлива развръзка за Станишев трудно ще има. Ясно е, че може да стане еврокомисар и т. н., но това ще е слаба утеха. Ако той подаде оставка сега, ми се струва, че ще е прекалено късно тази оставка да се разглежда като креативен, смел и достоен ход. Прекалено е късно за тази оставка. Ако той не подаде оставка сега, общо взето ще стане същото. Т. е. ние сме стигнали до момент, в който няма значение дали Станишев ще подаде оставка или няма да подаде оставка. Голямото питане е как БСП ще се развива оттук нататък, как ще говори на своите публики, как ще говори на по-младите, къде БСП ще си намери партньор.
В хода на българския преход имаше две сили – едната за реформи, другата за статукво. Тази за реформи бе синята. Реформите се случиха – добри или лоши – и синята партия изчезна полека. В момента виждаме как се радва на един евродепутат. Тази, която защитаваше статуквото, не се смали, не изчезна, защото беше с голяма социална база, но ако продължава така, тя е поела уверено по пътя на синята. Едно поколение отминава и самата БСП може да отмине с него също. Това ще става бавно и полека, ако не се предприемат някакви съществени мерки.
Виждате как нишата за народна дясноцентристка партия беше заета от ГЕРБ, а различните превъплъщения на някогашното СДС се маргинализираха. БСП много трябва да внимава нишата на лявото също да не й бъде взета под носа. Иска се просто един харизматичен лидер.

Станете почитател на Класа