Георги Карасимеонов: ББЦ ще се превърне в сериозен политически фактор в следващия парламент

В лицето на ББЦ се появи изцяло нов играч, в резултат на евровота. И ако ББЦ запази резултата си от евровота и го повтори на избори за Народно събрание, то тази формация може да се превърне в сериозен политически фактор с възможност за влияние върху следващото управление на страната.

Това обяви политологът Георги Карасимеонов по време на дискусия за очерталите се тенденции след гласуването за български представители в Европарламента. Според него ББЦ гравитира към десноцентристкото пространство.

И тъй като Волен Сидеров е загърбил етнонационалистическата тема и риторика за сметка на проруската, то „България без цензура” на Николай Бареков донякъде иззе анти ДПС позицията и говоренето, смята той.

Според Карасимеонов национализмът и "Атака" са загубили  заради поведението на Волен Сидеров и крайния проруски курс, който е заел, за сметка на националния интерес, са отблъснали българите.

Оказало се е, че те не подкрепят такива крайности. Политологът изказа съмнение, че „Атака” ще успее да се възстанови за следващите избори.

Въпреки че левоцентристкият блок между БСП и ДПС се запази, съотношението в него се промени в полза на Движението, е неговият прочит на резултатите.

Намалява коалиционната сила на социалистическата партия, тя ще бъде отслабена, особено в социалната си база, обясни анализаторът.

„Този вот на избирателите поощри едната от управляващите партии ДПС, но наказа мандатоносителя – БСП. И правителството все повече прилича, като да е на куц крак”, заключи Георги Карасимеонов. Според него при това положение кабинетът ще управлява все по-трудно и най-вероятно ще има предсрочни избори.

Според него появата на АБВ не е без значение. Тази формация не взе евродепутат, но се явява конкурент в лявото пространство. И ако постигне същия резултат на парламентарни избори или по-добър, тя ще разчупи монопола на БСП вляво и може да влезе в следващи конфигурации за съставяне на управление и правителство.

По мнението на Карасимеонов десноцентристкият блок се е утвърдил на тези избори.

ГЕРБ запазва позицията си на сериозна алтернатива в дясно и при следваща конфигурация в Народното събрание и съставяне на правителство, ще играе съществена роля. Реформаторският блок се легитимира като нов играч и ако успее да преодолее вътрешните си различия и конфликти, ако се укрепи и влезе в следващия парламент, ще усили потенциала на десницата, прогнозира проф. Карасимеонов.

Проф. Петър-Емил Митев от Института „Ив. Хаджийски” също потвърди, че партиите са се разделили на два блока след евровота. Той допълни, че ДПС, освен добрия резултат, който постигна, засилва и тежестта си в Групата на либералите.

Видяло се е също, че при БСП е зейнала генерационна пропаст, което всъщност е най-страшното за тази партия.

Това според проф. Митев се дължи на интелектуален дефицит, на липсата на идеи, които да бъдат предложени на младите.

Според Румяна Коларова тези избори са били стъпка в утвърждаване на двублоковия политически модел, който води към стабилизация на демокрацията.

Политолозите участваха в дискусия, посветена на темата за очерталите се тенденции след евровота, организирана от Фондация „Фридрих Еберт”.

Станете почитател на Класа