Орешарски: Кандидатурата на Анастасов е силна, но не е утвърдена

Кандидатурата на Станислав Анастасов е една от силните, но не е утвърдена окончателно.

Това заяви в кулоарите на Народното събрание премиерът Пламен Орешарски във връзка с предложението на ДПС за нов министър на околната среда и водите. Запитан дали тази кандидатура е синхронизирана с него и одобрен ли е вече Анастасов премиерът отвърна, че това е една от силните кандидатури, но кои са другите такива все още е "кухненски въпрос". Министър-председателят отказа да отговори на директни въпроси кои според него са слабите министерства и кога ще бъдат обявени афиширани промени в състава на правителството. Имайте търпение да изчакате още няколко дни, призова Пламен Орешарски.

"Важни са колективните мерки, продължаваме изпълнението на програмата, а що се касае до смените на министри, струва ми се, че малко преувеличавате дискутираните информации", коментира Орешарски. Новите министри се избират както старите – с много предложения и анализ на качествата, отговори той на въпрос кой ще има тежката дума при избора. "За мен по-важна е решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри се избират с мое одобрение", категоричен бе той. Днес следобед по всяка вероятност ще бъде внесен в Народното събрание и отчетът на Пламен Орешарски за свършената работа през първата една година от неговото управление, съобщи самият той. Отчетът ще бъде достъпен за четене в библиотеката на Народното събрание, тъй като по думите на премиера е доста дебел.

Премиерът подчерта, че не се чувства предаден от никого и поддържа добра комуникация с лидера на БСП Сергей Станишев. "Изчаквам двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и през следващите няколко дни предстои да имаме новини в тази връзка", коментира той. Орешарски още веднъж подчерта, че страната ни ще се съобрази с третия енергиен пакет на Европейската комисия, тъй като той е в сила, а местното ни законодателство е синхронизирано с него. Всички наши действия са в рамките на този пакет, категоричен бе Орешарски като посочи, че тъй като споразумението между Русия и всички страни, през които тръбопровода минава, е сключено през 2008 година, а пакетът е приет през 2010 година, има несъответствия в договорите.

Станете почитател на Класа