И Йовчев отхвърли критиките на ООН за бежанците

Не мога да се съглася, че условията в лагерите за настаняване са нечовешки, доста е пресилено да се говори за нещо подобно. Условията са тежки, но както отчете Върховният комисариат на ООН за бежанците, те непрекъснато се подобряват. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР в коментар на критиките, отправени към страната ни от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Вътрешният министър изтъкна, че в момента има български граждани, които живеят в условия, които са по-тежки от условията, при които живеят бежанците. Така той допълни контрааргументите на министъра на отбраната Ангел Найденов, който вчера призова да не се "пренебрегват възможностите, които в момента има българската държава".

Йовчев каза още, че се чувства "все по-добре като част от това правителство" и изрази задоволство, че в “една изключително тежка ситуация ние успяхме да направим доста за държавата и обществото въпреки виковете "Оставка".

Вътрешният министър коментира и убийството на Хюлия, което по думите му, е по-скоро битово. Той съобщи, че версията за откуп е отхвърлена и по случая има задържан в чужбина.

Йовчев подчерта, че по този случай и по случая с двойното убийство във Варна се извършват необходимите действия под ръководството на прокуратурата и има напредък.

"Аз съм оптимист на базата на основата, на това, което получаваме като резултати", заяви Йовчев.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че полицаят, ударен вчера на летището във Варна покрай скандала с участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров, не е сериозно пострадал.

"От вчера и цяла нощ се извършват необходимите процесуално-следствени действия по този случай, иззети са записите от охранителните камери, снети са обяснения от екипажа на самолета и от свидетелите и там вярвам, че съвсем скоро ще стане ясно какво се е случило", заяви Йовчев.

Вътрешният министър съобщи още, че работна група към министър-председателя вече е изработила проект на Закон за защита на националната сигурност, който включва създаването на разузнавателен борд с две звена. Едното ще бъде аналитично звено, което ще събира цялата информация и ще прави анализ на риска. Другото звено ще бъде е като един ситуационен център - място, където при възникване на криза министър-председателят ще може да управлява кризите, с екип, който му е предложен или който той е избрал

Проектът към момента е съгласуван с експерти. С него се дефинират елементите на националната сигурност и техните правомощия и отговорности и как те си взаимодействат. Това е изключително необходим закон, който може много да подпомогне отделните организации като система, обясни Йовчев.

 

Станете почитател на Класа