Местан: Борисов и Дянков увеличиха годишните разходи на тютюнопроизводителите

При нашето управление тютюнопроизводителите плащаха едва 241 лв. годишно социални и здравни осигуровки. Престъпление е това, че Дянков и Борисов увеличиха дължимите социални и здравни разходи на тютюнопроизводителите от 241 лв. на 830 лева. Това заяви пред bTV председателят на ДПС Лютви Местан.

За двама души осигурени тютюнопроизводители вместо 482 лв., те бяха длъжни при Борисов да плащат 1660 лв. Управлението на Борисов отне от трапезата на най-бедните хора в България средно между 3500 и 4000 лева. Това е абсолютен факт. Всичко друго са брътвежи и политическа наглост, категоричен е Местан. Той подчерта, че зад забавената кампания за тютюна стои натиск върху тютюнопроизводителите за по-ниски цени.

"Явно търговците не започнаха кампания, защото нищо не ги задължава. Това са пораженията, които ГЕРБ нанесоха с тоталната либерализация. Заради особения характер на продукта, навсякъде в света има някаква регулация. България отиде най-далеч при Борисов и Дянков - тотална либерализация. Сега тютюнопроизводителите пият горчивата катранена чаша на Бойко Борисовото управление", заяви Местан и добави, че има нужда от възстановяване на отношенията търговец – производител.

Става въпрос за това, че по закон трябва да е защитен интересът на тютюнопроизводителя, който трябва да е сигурен, че договорът, сключен с търговеца, ще бъде коректно изпълнен. А именно кампанията за тютюна да започне най-късно на 1 ноември и да завърши на 31 януари. Задължението на търговеца да плаща в срок и по цени, които да покриват стандартите за качество, каквито има, каза Местан.

По политическите теми Местан коментира, че има криза на аргументацията на атаките срещу кабинета "Орешарски".

Сега се появи митичната фигура на коалиционното споразумение и колко е лошо, че го няма. Имаше съзнателно въздържане от коалиционно споразумение, защото подписването на междупартийно коалиционно споразумение щеше да влезе в противоречие с основната характеристика на кабинета "Орешарски" - че той е експертно-политически кабинет, а не политико-експертен. Тоест акцентът пада върху експертното начало. Ако ние бяхме тръгнали с такова споразумение, щяхме да бъдем обект на атака, че със споразумението парцелираме властта, подчерта още председателят на ДПС.

За това трябва ли да има нова Конституция, Местан заяви, че фигурата на новата Конституция се явява като заместител на изчерпаните аргументи за предизвикване на предсрочни избори. "Търсят се непрекъснати основания за предизвикване на предсрочни избори. Имаме проблем с лечението на демократичната система, което лечение не може да бъде по силите на този, който е причина за заболяването – говоря за предишното управление. Според нас няма условия, в които да се реализира проект нова Конституция. Чувах и президентът да казва същото, включително и на заседание на КСНС, че тази обострена политическа среда не е най-благоприятната за вземане на решение за ново ВНС и за нова Конституция. Една нова Конституция трябва да бъде предмет на много широко политическо съгласие. При тази остра политическа конфронтация да търсим решението на проблемите в нова Конституция, струва ми се, че не е достатъчно сериозно", подчерта Местан.

Станете почитател на Класа