Васил Велев: Бюджет 2014 е амбициозен, но и изпълним

Според проучване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) най-голям е делът на предприемачите, които през тази година ще запазят равнищата на възнагражденията.

Следват тези, които ще увеличават заплатите, и най-малък е делът на намаляващите ги. Това казва пред в. "Стандарт" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. "Предвижданията са за увеличаване на продажбите - 47%, докато само 8% посрещат годината с нагласи за спад. Останалите 45 процента очакват същите резултати като за 2013 г. 39% от участниците в анкетата на асоциацията пък се надяват на повишаване и на печалбите от дейността си, а 16% очакват намаляване. Въобще нагласите са по-скоро към предпазливост - без особено резки движения", казва още той и подчертава: От тези допитвания ние правим извода, че голяма част от ръста в продажбите няма да се заделят за печалби, а за повишаване на възнагражденията на служителите. Ще се повиши ръстът на производителността на труда, персоналът ще расте с по-бавни темпове, отколкото възнагражденията. Това е и следствие от натиска, който имаме, откакто сме членове на Европейския съюз от 2007 г.

Според Велев "растежът преди кризата до голяма степен не е бил устойчив". "Дължеше се до голяма степен на финансови и имотни инвестиции и на практика се оказаха балони, които се спукаха. В този смисъл борбата срещу сивия сектор не е спирала. В бюджета за т. г. се предвиждат приходи от ДДС в много по-голям размер, отколкото би се получило чисто аритметически, ако сложим инфлацията и ръста на БВП и потреблението. Очевидно се разчита на по-голяма събираемост, която ще дойде и в резултат на приетите промени в закона за ДДС. Имам предвид обратното му начисляване при зърнените и техническите култури. Или пък засиления контрол при придвижването на стоки с повишен фискален риск. Тези промени вече са законодателен факт и на тях се разчита да се пълни бюджетът. Това ще намали и сивия сектор. В това отношение не е толкова амбициозна обаче борбата с контрабандата, защото в противен случай ръстът при акцизите би могъл да бъде много по-голям", подчертава Велев.

По отношение на оптимистичните очаквания в приходната част на бюджета той казва следното: Това правителство беше критикувано през миналата година най-вече за актуализацията на бюджета. Но от АИКБ заявихме още когато беше приет бюджетът за 2013 г., че той е нереалистичен, че е надут предизборен бюджет. В него например се предвиждаше ръст в икономиката близо 2%, което е абсурд. И ние го казахме през есента на 2012 г., когато той се приемаше. Сега статистиката още не се е произнесла окончателно, но очакванията са изпълнението да бъде около 0,5%. В този смисъл актуализацията му беше закономерна. Бюджетът за 2014 г. пък беше атакуван като прекалено амбициозен. Той наистина е амбициозен, но е изпълним, за разлика от миналогодишния.

Станете почитател на Класа