Станишев: 2013 беше динамична година

Много правителства идваха с висок рейтинг и си отиваха с нисък. При Пламен Орешарски ще е обратното. Това заяви лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев в интервю за "24 часа"

За разлика от други политици, избягвам да занимавам обществото с плановете си. БСП има ясни правила по отношение на мандатността и мандатите, каза Станишев отговаряйки на въпроса ще го видим ли в битка за еврокомисар или може би за президент.

За мен на първо място е нещата в България а се случват по възможно най-добрия начин. Всичко останало е следствие от това, добави председателят на ПЕС.

Той определя отиващата си година като "динамична".

"Няма лесно решение, защото всяко е натоварено с отговорност. Същото се отнася и за компромисите. Няма голям и малък компромис - всеки е труден", казва още Станишев и уверява, че БСП и ДПС следват своите различни приоритети като партии, но са обединени около подкрепата си за правителството. То пое управлението на страната в изключително труден момент - при ГЕРБ 100 хил. фирми бяха закрити и над 400 хил. българи останаха без работа. 20 години цената на тока само е нараствала, сега бе свалена, възстановиха се замразени 4 г. социални плащания, изплати се забавеното ДДС на фирмите - това са все непопулярни и трудни мерки за разбитото състояние на страната, отговаря Станишев на въпрос не е ли ниският рейтинг на кабинета всъщност шанс да прокара бавени с години реформи.

Много правителства започваха с изключително висок рейтинг и в края на мандата завършваха с доста нисък. Аз не изключвам възможността с правителството на Пламен Орешарски да се случи точно обратното, заключава лидерът на БСП и ПЕС.

Станете почитател на Класа