КС е готов с тълкувателното решение за Пеевски


Конституционният съд е готов с тълкувателното си решение по казуса „Пеевски” и то ще бъде обявено публично днес. Това съобщи Нова телевизия. Делото в Конституционния съд беше образувано по искане на президента Росен Плевневлиев. Държавният глава поиска две неща от Конституционния съд. Първо - изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС да бъде обявен за противоконституционен. И второ - магистратите да кажат от кой момент се прекратяват пълномощията на народен представител, когато той бъде избиран от парламента на друга длъжност и е положил клетва, както в случая с Пеевски. 
Днес ще е ясно тълкувателното решение, което ще ни даде отговор кога според магистратите е трябвало да бъде прекратен мандатът на Пеевски. През януари чакаме отговор и на въпроса дали изборът му е противоконституционен. 
Преди официалното публикуване на тълкувателното решение, то трябва да бъде подписано от 12-те членове на съда. Според източници на Нова телевизия този път почти всички магистрати са се обединили около едно мнение.
В. "Преса" съобщи, че мнението на магистратите е, че Пеевски остава депутат.

Станете почитател на Класа