Бойчев: На ГЕРБ все някой им пречи

"На ГЕРБ все някой им пречи. Искам да попитам кой беше 4 години кмет, при абсолютно мнозинство в Столична община и след това - в правителството", запита риторично днес на брифинг в НС депутатът от КБ Жельо Бойчев по темата за липсващия все още в София завод за боклука, цитиран от БГНЕС.

"Кой им пречеше да реализират този проект."Кой им пречеше да си проведат една успешна тръжна процедура , първата и да си я провалят сами", продължи директно Жельо Бойчев и изреди още: "Кой им пречеше след това да си насрочат втора процедура, да я забавят максимално дълго, да правят оценка 1 година - прекалено дълъг срок, и кой пречи да се подпише сега този договор за завода за боклук с избрания изпълнител на проекта".

Бойчев поясни, че в левицата са загрижени много и затова днес са консултирали с Министерството на икономиката как да направят всичко възможно да бъдат спасени евросредствата за изграждането на завода за боклук, които са стотици милиони. Които ако не бъдат ползвани в рамките на този период ще бъдат загубени. "Големият проблем е, че Столична община на базата на този проект е изградила депото за 26 млн. лв., в момента се изгражда компостиращата инсталация и те са част от интегриран проект. Неговият провал ще създаде необходимост от възстановяване на тези средства от националното финансиране", подчерта Бойчев.

"Завод за боклука ще бъде изграден в София в следващите месеци и години и ще бъде в полза на гражданите", заяви в отговор на тезите на КБ днес отново на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Александър Ненков по повод изявления по темата.

"От БСП с общинските им съветници през 2009 г. създадоха изкуствена криза за боклука в София с цел да дискредитират тогавашния кмет Бойко Борисов", отбеляза депутатът. "По онова време се създаде кризисен щаб, в който държавата управлявана от Сергей Станишев даде 10 млн. лв., за да се чисти града. Оказа се, че до ден-днешен т. нар. сметище в Суходол все още работи, а не както се говореше тогава, че е изчерпало ресурса си. Завод за боклука не бе изграден и по времето на г-н Станишев, така че такива евтини обвинения, целящи да се насаждат притеснения в гражданите, че ще има проблеми с боклука. Мога да кажа, че няма да имат такива", обобщи Ненков.

Станете почитател на Класа