Румен Петков: Гласуването по съвест е имагинерно понятие

„Гласуването по съвест е доста имагинерно понятие, защото всяка една парламентарна група има дисциплина и когато има решение на парламентарната група, то трябва да се изпълнява. Друг е въпросът ако няма решение на парламентарната група, каквито случаи в историята е имало… както и сега, с отмяната на забраните за пушене”. Така бившият депутат от левицата Румен Петков коментира пред ТВ 7 вчерашното отхвърляне в парламента на два законопроекта с такива текстове. По думите на Петков, големият въпрос в случая е, защо не е имало решение на ПГ на Коалиция за България как да се гласува, след като има предизборно обещание с конкретни ангажименти. Петков увери, че този въпрос, „заедно с други въпроси, в които сме подвели избирателите”, така или иначе ще бъде повдигнат на предстоящия на 21 декември пленум на ръководството на БСП.

Петков окачестви вчерашното гласуване в парламента като еманация на цинизма. „Когато това се случва, ние трябва да се върнем отново към въпроса каква е цената на подкрепата на „Атака”, защото това сега ще ни бъде припомняно постоянно – какви хора са ни подкрепяли, с какви хора са минавали определени решения, какъв човек сме избрали за председател на етична и друга контролна комисия в Народното събрание, защото сме го избрали ние”, изтъкна Румен Петков.

Като пример за неизпълнение на предизборни обещания и на заобикаляне на задължителни законови процедури Румен Петков посочи действията на БСП в сферата на ядрената енергетика.

„Случаят с „Белене” - организирахме, проведохме, спечелихме референдум. Декларирахме на първо място безапелационно, в това число в предизборни материали, в конгресни дебати, че с поемането на отговорността за формиране на правителството едва ли не първата ни стъпка ще бъде рестартирането на „Белене”. Бавим го шест месеца и за сметка на това се хвърляме в едни упражнения, които първо не са резултат на никакви публични процедури…”, коментира Румен Петков.

Попитан дали визира „Уестингхаус”, Петков потвърди и възропта, че „в рамките на една седмица да избереш изпълнител (на VІІ блок на АЕЦ) е нещо, което никой в света не е правил и вероятно никой няма и да направи, първо. И второ, не може да предопределиш изпълнителя без конкурс, при положение, че в Закона за енергетиката имаш съвършено други записи”.

„ Когато правителството погазва по такъв начин законовата уредба, защо се сърдим после хората, че нарушават закона?”, възропта Румен Петков.

 

Станете почитател на Класа