Операция "Чисти ръце" да започне от президента

Операция „Чисти ръце“ трябва да започне от президента Росен Плевнелиев, не заради паяжината от офшорки около него, а заради демонстрираното на няколко пъти корпоративно мислене, пренебрегвайки съдебни решения. Това заяви Емил Георгиев от Екогласност на кръгла маса на тема „Правосъдие, държавност и правов ред”, организирана от Движение „България без цензура“. Кампанията бе предложена от лидера на движението Николай Бареков и екипа му.
В дискусията участваха юристи и политически лица, Емил Георгиев от Екогласност, Димитър Абаджиев, Борислав Цеков. Компания им правеха зам.-шефката на БОРКОР Елеонора Николова, както и бившият МВР-шеф Емануил Йорданов и заместникът му Явор Хайтов.
Емил Георгиев подчерта, че корупцията е оказала негативно влияние върху институциите и затова и гражданите вече не им вярват, а доверието е най-ниско за последните 100 години.
Операцията да започне от върха на пирамидата, а именно от президента Росен Плевнелиев,
не заради паяжината от офшорки около него, а заради демонстрираното на няколко пъти корпоративно мислене, пренебрегвайки съдебни решения, заяви Георгиев.
Цветан Цветанов веднага да напусне Народното събрание, защото надмина и емблематичния Христо Бисеров,  призова пък лидерът на Движение „България без цензура“ Николай Бареков. Той смята, че в момента в парламента има по-силен еквивалент на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и това е дясната ръка на Бойко Борисов, който към момента има 3 обвинения, а не е изключено да изникнат и още.
Два са примерите за съдебна несправедливост, каза Бареков. Първият е оправдаването на Трайчо Трайков по случая „Каолин“, а вторият е именно ситуацията около бившия вътрешен министър. Не може Цветанов да стои в Народното събрание и медиите да му се подиграват, не може Борисов да му праща от Банкя смс-и да се маха от властта и той да казва, че не е готов да подаде оставка, коментира още лидерът на „България без цензура“.

Според него колкото повече Цветанов стои в ГЕРБ, толкова повече нараства доверието в новите формации. По-голямата част от участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че Съюз "Чисти ръце" може да върне доверието в държавата и институциите. Идеята трябва да бъде подкрепена от обществото, политиците няма да я приемат добре, защото засяга интересите им.

Голямата промяна обаче е възможна само през Велико народно събрание.  Николай Бареков подчерта, че тази операция може да бъде проведена само от чисти политици. Едно от исканията на Движението е политиците на прехода да бъдат проверени преди да възобновят участието си в политическия живот и хора с обвинения да бъдат временно лустрирани от него.  След държавния глава, според него, трябва да бъдат подхванати „бизнесмените, които брутално са забогатели.  Сред тях е и Иво Прокопиев.  После трябва да бъдат преследвани и съдиите, които компрометират съдебната система, както и кметовете, превърнали се в местни феодали, подчерта още лидерът на Екогласност.
Председателят на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев също приветства операцията „Чисти ръце“, подчертавайки че тя трябва да стане идея на гражданското общество. Не очаквайте тя да бъде приета добре от институциите.

Станете почитател на Класа