ВКС постанови, че дворецът "Кричим" е на държавата

Върховният Касационен съд (ВКС) постанови, че дворецът "Кричим" е на държавата. Съдът остави без уважение молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за отмяна на предишните решения, според които дворецът „Кричим“ е на държавата. На заседанието преди месец адвокатите на експремиера представиха пред съда протокол от заседание на V Обикновено народно събрание от края на XIX в. (Пето ОНС е просъществувало от 15. 10. 1887 г. до 17.12. 1889 г., а Фердинанд е княз на България от 7 юли 1887 г.). На въпросното заседание било обсъдено дали секретарят на княз Фердинанд е държавен чиновник с оглед на това дали може да бъде едновременно с това и депутат. Народните представители приели, че няма пречка да бъде народен представител, защото не получава заплатата си за сметка на държавния бюджет, а от личните средства на Царя. Затова защитата на Симеон и сестра му смята, че Интендантството има статут на частна канцелария на монарха, а не на държавно учреждение. Според ВКС макар и „нов“ като писмено доказателство за доказателствения материал, събран по делото, няма пряко отношение нито към спора за собственост,
разрешен по същество с решенията, чието отмяна се иска, нито по конкретно с въпроса основанието за придобиване на правото на собственост от името и за сметка на Царя в контекста на въпроса за характера на института на Интендантството на цивилната листа на Княза/Н.В.Царя.
Делото за двореца бе възобновено през лятото, след молба на бившия премиер и сестра му, с мотива, че са открили нови доказателства и обстоятелства, неизвестни преди решаването на делото.
Веднъж вече през миналата година ВКС реши окончателно, че дворецът е собственост на държавата, а
наследниците на Борис Трети не могат да имат никакви реституционни претенции върху него.
Заради новите данни обаче, гражданското дело бе възобновено.
 

Станете почитател на Класа