Вигенин: Вратите на ЕС да останат отворени пред Украйна

 Министърът на външните работи Кристиан Вигенин взе участие в 20-то заседание на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което се проведе на 5 и 6 декември 2013 г. в Киев под председателството на Украйна, съобщиха от МВнР.

В своето изявление пред ежегодния форум на ОССЕ, министър Вигенин приветства приемането на Декларация по Процеса Хелзинки+40, която потвърждава визията за изграждането на общност на сигурност от Ванкувър до Владивосток и за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в рамките на ОССЕ. В контекста на сирийския конфликт и засиления бежански натиск върху нашия регион, проблематиката, свързана с борбата с тероризма има нарастващо значение. В тази връзка българският външен министър подчерта, че страната ни оценява по достойнство приноса на ОССЕ в борбата с транснационалните заплахи като тероризъм, организирана престъпност, трафик на наркотици, укрепване мерките на доверие в киберпространството и др. Той изрази също задоволство от приетите документи в трите измерения на сигурността.

По въпросите на правата на човека и човешкото измерение на сигурността, изтъкна, че в края на Десетилетието на ромското включване, отново са потвърдени ангажиментите на държавите-участнички по интеграцията на ромите, с акцент върху жените и младежта. С решенията по свободата на религията и вероизповеданието, свободата на медиите и сигурността на журналистите, както и свободата на движение се дава нов политически импулс на изпълнението на ангажиментите в тези области.

Министър Вигенин подчерта ключовата роля на полевите мисии на ОССЕ в търсенето на адекватно решение на замразените конфликти (Нагорно-Карабах, Приднестровието и Абхазия и Южна Осетия). Той отбеляза, че разглеждаме като приоритет и дейностите по линия на ОССЕ в областта на енергийната сигурност и влиянието на енергийния сектор върху околната среда, в т.ч. насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

В качеството на отговорна страна-член на ЕС, подкрепяме запазването на автономността на независимите институции на ОССЕ и тяхната роля в провеждането на демократични избори и защита на националните малцинства.

Министър Вигенин се присъедини по време на форума към изразената от ЕС позиция и послания към страната домакин на форума в полза на основополагащи принципи на ОССЕ като защита на правото на мирни протести и против употребата на сила, от която и да е страна. Беше потвърдено разбирането, че вратите на ЕС трябва да останат отворени пред Украйна преди страната да реши окончателно дали да подпише предложеното й от Съюза Споразумение за асоцииране.

Станете почитател на Класа