Президенството отнесе 2500 лева глоба

Администрацията на президента беше глобена с 2500 лв. от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), защото не се е произнесла в срок и в исканата форма на заявление на гражданин.Я. Н. подал писмено искане до президентството да получи справка какви негови лични данни се обработват от служителите на Росен Плевнелиев. Вместо това получил покана да дойде в приемната на ведомството, въпреки че по закон до месец трябвало да получи отговор в писмен вид. Затова КЗЛД санкционира институцията.

Най-много жалби на граждани комисията получавала срещу видеонаблюдение в жилищните сгради, сподели председателят на КЗЛД Венета Шопова, след като представи работата на ведомството по европроект.

За да бъде спазен законът, трябва да има табела, че съответният обект се наблюдава с камери, а организацията, която събира записите, да е вписала в КЗЛД регистър за видеонаблюдение. Тези условия най-често се изпълняват, тъй като етажната собственост обикновено наема охранителни фирми за тази дейност. Самите домоуправители бяха освободени от задължението да се регистрират, но трябва да са наясно колко време се съхраняват записите.

Станете почитател на Класа