Репресираните не са съгласни Комисията по досиетата да бъде закрита

"Националното ръководство на Съюза на репресираните при комунизма е изумено и възмутено от изказаните мнения за закриване на Комисията по досиетата". Това се казва в разпространена в четвъртък декларация на ръководството на организацията по повод на изказани от депутати от левицата идеи за закриване на комисията, предхождани от мнения в същата насока на пенсионерски сдружения от отбраната и сигурността .
"Твърдо стоим зад продължаване на дейността на Комисията по досиетата, която доказа независимостта си. Протестираме, че все още редица държавни институции (Национална разузнавателна служба, Военно разузнаване, Министерство на правосъдие и др.) не са предали всички документи от съответните архиви. Комисията по досиетата трябва да продължи да действа поне 5 години след предаването и на последния документ от архивите", продължава декларацията.
"Ние искаме да разберем истината защо беше прекършена съдбата на поне три поколения - на нашите родители и прародители, на нас и на нашите деца, искаме да разберем кои са виновниците за това. Хиляди са молбите на български граждани, които искат да получат копие от документи за извършени върху тях и предците им репресии", се казва още в документа.
"Недоумяваме от опитите да се върне отново параграф 12 в закона за досиетата, с който се забранява обявяването на лицата от ДС и РУМНО от началник на отдел нагоре. С отмяната на този член преди година ние считахме, че макар и бавно страната ни върви напред по демократичния си и Европейски път. Считахме, че държавата предприема някакви мерки да не се забравят репресиите и издевателствата над жертвите на комунистическия режим у нас, че ще се освети историческата истина за тоталитарния режим преди 10.11.1989 г. и последвалият го не съвсем прозрачен преход".
"Притеснени сме, че само ден след изявите на служителите на ДС и РС на БНА се появиха и становища на премиера и на председателя на вътрешната комисия за намерение да закриват комисията по досиетата. Надяваме се, че те ще се осъзнаят и ще разберат, че по този начин те показват задкулисието, срещу което протестира голяма част от народа ни", отбелязват от Съюза на репресираните.
"В другите страни от бившия социалистически блок досиетата се отвориха изцяло и това не доведе до сриване на държавите им, напротив до тяхното прогресивно развитие. Съществува права корелация между степента на разкритие на досиетата и развитието на държавата. В Германия дори човекът, който беше председател на комисията по разкриване на досиетата, сега е президент на страната им", посочват от организацията и предупреждават, че ако становището им не бъде чуто, ще се обърнат към европейските институции, за да бъдат защитени правата на пострадалите от комунистическия режим.

Станете почитател на Класа