БСП поиска оставката на Цветан Цветанов

Настояваме за оставка на Цветан Цветанов. Това заяви на брифинг председателят на вътрешната комисия към парламента Атанас Мерджанов. Повод за искането на БСП е изявление на Цветанов в Брюксел, че българската полиция се държи по същия репресивен начин както украинската полиция.
„Питаме ние - този ли е моралният съдник на днешните управляващи в България – политикът, вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който допусна да бъде използван репресивния апарат за изнудване и за партийно-политически цели. Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш вътрешен министър да се отнася по подобен начин и да дава квалификация на полицията, която сам той е ръководил?”, попита Мерджанов. Той припомни изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той заявява, че никога не би си позволил да хвърли камък върху дейността на полицията. „Питаме ние Бойко Борисов – как може Христо Бисеров само за едно повдигнато обвинение да се оттегли от политиката, а Цветанов, който има три повдигнати обвинения, продължава да раздава справедливост и да бъде съдник от последна инстанция”, коментира Мерджанов. Той припомни обещание на Цветанов, че ако има повдигнати срещу него обвинения, сам ще се оттегли от политиката.
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов заяви: „Три години и половина аз не съм казал нищо за това, което се случи във Варна и конкретно с моето семейство. Не го направих, за да не уронвам престижа на българката полиция. Не го направих и когато се произнесе съдът в Страсбург. Сега за първи път ще попитам г-н Цветанов - кой даде нареждания да се влезе вкъщи – рано сутринта маскирани полицаи с насочени оръжия с лазерни мерници срещу децата ми – на 5 и на 7 години тогава? Аз съм син на офицер, самият аз съм офицер. Никой няма право да дава команда да се влиза по подобен начин. Той ли е човекът, който в момента ще обсъжда българската полиция? Няма ли поне малко срама и да преклони глава за всичките си дивотии, които върши четири години?”. „Един бивш вътрешен министър да коментира извън пределите на страната и да оронва целия престиж на страната. Това беше върхът на падението на Цветанов”, каза още депутатът.

Станете почитател на Класа