Светлозар Лазаров изумен от доклада на Сметната палата за МВР

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призна пред БНТ, че буквално е изумен от данните в огласения вчера одитен доклад на Сметната палата, анализиращ финансовото управление на МВР за периода от януари 2010 г. - 31 май 2013 г. От него стана ясно, че Сметната палата съставя 60 акта на зам.-министри на Цветан Цветанов, че във ведомството системно се е нарушавал Закона за обществените поръчки, а значителна част от многото притежавани имоти и спортни съоръжения са стопанисвани лошо и в разрез със закона.

"Аз самият съм изумен от тези резултати, които са получени вследствие на одита, който е извършен, и не искам да акцентирам върху това, че служители на МВР са придобили жилища, ако това е станало по съответния регламентиран ред. Притеснителното е друго - как са харчени парите на данъкоплатците и парите, които са предназначени за българската полиция. Това е за мен акцентът", коментира Лазаров в сутрешния блок на БНТ. Главният секретар увери, че са взети мерки за отстраняване на констатираните от Сметната палата нарушения. По думите му, ако някой смята, че може да осъществява "чадър" значи е сбъркал времето, мястото и събитията, тъй като нормативната база и организация на работата в МВР в момента не дават такива възможности.

Лазаров съобщи, че е назначена проверка по изнесени в медиите данни за не дотам премерени действия на служители на МВР по време на протестите. Проверката не е приключила, но ако е имало грешки, от тях ще бъдат изведени поуки, заяви Лазаров. Като пример за принципност в отношението на полицията към нейни служители, превишили правата си, главният секретар съобщи, че трима полицаи са арестувани тази нощ и ще бъдат дадени на прокурор, защото са се отклонили от служебните си задължения и са нанесли побой на лице, чието състояние сега е "не е добро". Според главния секретар вероятният мотив за побоя е личен.

Станете почитател на Класа