Местан: Кабинетът възстанови усещането за демокрацията

С действията си досега този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина, никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на семинара на парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС - "Държавност, икономика, справедливост", който се провежда в Боровец с участието и на правителството.

"Искам да чуете категоричната позиция на председателя на ДПС и на моите колеги: ние имаме отношение към ГЕРБ не като към нормален политически опонент, защото сме абсолютно убедени, че тук не става въпрос за политическа партия.

Ние разглеждаме ГЕРБ като политически субект, с който не е възможно оздравяването на политическия процес в страната",

подчерта Местан. Ние, БСП и ДПС, с всичките си кусури сме нормални партии, за разлика от ГЕРБ, при които, видно от разговора за "Мишо Бирата", политиката като принципи и държавата дори стоят по-ниско от личния интерес и прищевки. И мисля, че ако имаме това разбиране, ще бъдем много по-резултативни в противодействието на ГЕРБ като основна опозиция в 42-ото Народно събрание. Мисля, че и в двете партии надделява разбирането, че трябва да спрем с евфемистичното говорене по адрес на ГЕРб, че трябва съвършено ясно да се определим като оценка и отношение към ГЕРБ.

"Ако степента на критичност към един кабинет е критерий за това, дали този кабинет се справя или не, вашият кабинет безусловно да е най-слабият в историята на България, защото никой не е бил обект на по-голяма критика. Аз обаче твърдя, че вие

ръководите най-силния кабинет на България от прехода насам,

заяви Местан и добави - Ние трябва тази вечер да намерим отговор на въпроса какво поражда този парадокс - най-силният кабинет да е обект на най-силната критика".

Местан подчерта, че

това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове,

които ни управляваха през последните четири години.

"В социалната сфера са направени неща, които не бяха по силите на цял мандат за други правителства. Твърдя, че няма социална основа за протести. Обаче протести има. Откъде извират те? Ето това е онова, което трябва да осмислим на този двудневен семинар", заяви лидерът на ДПС. Според него имаме една изключително агресивна парламентарна и извънпарламентарна опозиция, готова на всичко, за да вземе реванш. Той смята, че

едно от едно от постиженията на кабинета е, че въпреки ежедневните провокации, не прибегна до употреба на несъразмерна полицейска сила.

"Какво можем ние да противопоставим. Първо - адекватни политики. И по отношение на бизнеса, и по отношение на социалните нужди на българските граждани. Нека си го кажем, без да се хвалим - мисля, че

възстановихме усещането за демокрация, възстановяваме постепенно и усещането за справедливост

с целия този пакет социални мерки, които и изпълнителната власт, и законодателният орган във взаимодействие, успяхме да реализираме", заяви Местан.

"Аз знам какво огромно морално и политическо значение има за нас онова, което направихте, г–н Станишев, на съвместния ни митинг (извинението за Възродителния процес, бел. ред.), искам още веднъж да благодаря, но на свой ред от името на колегите ми да ви кажа, че ДПС ще се развива като нормална българска национална партия. Мисля, че това също допринася за добрия климат в отношенията и по места между БСП и ДПС", каза Местан.

Вярвам, че можем да постигнем достатъчно добра вътрешнопартийна, така и междупартийна кондиция и това е смисълът, основната цел на този семинар, за да може да управляваме по- успешно, което ще ни осигури предпоставки за успеха на изборите за Европейски парламент 2014, а те могат да осигурят прелегитимирането на кабинета "Орешарски” и партиите, които го подкрепяме.

Станете почитател на Класа