Цветанов с ново обвинение и забрана да напуска страната

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов получи трето обвинение и бе разпитан като свидетел в Софийската военно-окръжна прокуратура, предаде БГНЕС.

За около три часа днес Цветанов отиде първо в столичното следствие, където след час и половина излезе като обвиняем с трето обвинение. След това пропътува разстоянието до Софийската военно-окръжна прокуратура, където даде показания за полетите на властта с военните хеликоптери и самолети. Между двете пък се оплака, че имало план да бъде дискредитиран, заради което адвокатът му ще заведе жалба в съда в Страсбург. Интересното е, че жалбата ще е не за друго, а заради това, че е нарушена презумпцията за невиновност. Според адвоката му заради твърдения на представители на държавното обвинение, че по негово време МВР е извършвало незаконно подслушване.

Адвокатът му Менко Менков обясни, че логиката до момента сочи, че второто и третото обвинение на Цветанов не произхождат от досъдебни производства, образувани срещу него, а от това, което е образувано срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. "Тоест, разследва се съвсем друга материал, съвсем други казуси. Но оттук-оттам се вадят материали, отделят се и се повдигат обвинения срещу г-н Цветанов, защото той е човекът, срещу когото трябва да се упражни тази репресия. Това е тенденциозно", каза Менко Менков. Тук той посочи, че с колегата му от Германия Ханс-Петър Ул те днес завеждат дело в Съда по правата на човека в Страсбург. "То е за това, че има тежко нарушение на чл. 6 параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека, нарушена е презумпцията за невиновност на Цветан Цветанов, тъй като още в предизборната кампания по анонимен сигнал е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално обвинява г-н Цветанов преди да му е повдигнато обвинение, преди да са приключи изборите, че е извършил незаконно подслушване", каза Менков.

Защитникът подчерта пред медиите, че до момента бившият вътрешен министър няма повдигнато такова обвинение. Според неговия прочит обаче "всички официални изявления на прокуратурата са свързани именно с това, че той е извършил такова престъпление". "Съгласно практиката на съда в Страсбург, и Европейската конвенция, прокуратурата следва да се въздържа от подобни твърдения, докато обвиненията, които тя повдига, не бъдат доказани в съда", каза адвокатът. Менко Менков се оплака и че прокуратурата би трябвало да използва "съвсем други изразни средства, а не предварително да хвърля обвинения, за които дори няма повдигнати обвинения", според него тази тенденция продължава вече няколко месеца.

Тук им бе напомнено за решението на съда в Страсбург за делото с ареста на депутата от БСП Борислав Гуцанов, който осъди държавата заради зрелищната операция "Медузите" от времето на Цветанов. Менко Менков каза, че е право на всеки български гражданин, ако счита че са нарушени правата му да сезира този съд. Когато пък бе попитан самият Цветан Цветанов дали съжалява за изявленията си от времето когато бе министър, той каза, че изказванията, които е правил са били съвместни с прокуратурата и "трябва да ви кажа, че никога не съм се придържал към такива тежки констатации, които в момента хвърля българската прокуратура".

Адвокатът му бе попитан от репортерите и дали Цветан Цветанов има забрана да напуска страната и Менко Менков бе категоричен, че няма забрана да напуска страната. Два часа по-късно обаче се оказа, че Цветан Цветанов има такава забрана. От прокуратурата съобщиха, че му е наложена и мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане на пределите на Република България".

Третото обвинение срещу Цветанов този път е за длъжностно присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на Орлин Тодоров - бивш шеф на ГДБОП Велико Търново. За да улесни това е извършено и престъпление по служба. И при това обвинение, както и при предишните, мярката му за неотклонение е "подписка".

"Вече започваш да свикваш – първото, второто, сега третото. Доколкото знам, планът е минимум четири, а вече от там нататък ще видим какво ще става", каза Цветанов след като се сдоби с поредното обвинение, така и не стана ясно обаче кой според него стои зад този план и защо според него има такъв. "Вие, ако не сте разбрали, то всички разбраха" – така с риторичен въпрос Цветан Цветанов отговори на въпросите за плана. Знаеше обаче каква е целта и тя била дискредитация и политическа репресия. "Това, което се случи в момента, смятате ли, че е нормално?", попита дори бившият вътрешен министър. Той каза отново, че е невинен и от тук нататък прокуратурата е тази, която трябва да доказва всичко това, в което го обвинява.

"А защо трябва да се оттеглям от политиката", отвърна на въпроса с въпрос Цветанов за това дали няма да се оттегли от политиката. Той не можа да каже и какви са подозренията му за готвеното четвърто обвинение срещу него с обяснението, че така се говори. Но пък посочи, че говореното било от "много места".

Час и половина по-късно във Военно-окръжната прокуратура Цветанов пък бе разпитан като свидетел за полетите властта със самолети и хеликоптери на армията. Така стана ясно, че е летял четири пъти с тях и бе категоричен, че те са били само по държавни дела, свързани със служебните му задължения. Един от полетите е бил извън страната, но като цяло коментарът му бе много лаконичен, заради тайната на разследването.

След разпита на Цветанов говорителят на Софийска военно – окръжна прокуратура Елин Алексов каза, че бившият премиер Бойко Борисов също е бил разпитан по делото за полетите на властта с военната авиация. Разследването се извършва по график и е в напреднала фаза, но все още има какво да се извърши по него. Да, г-н Борисов също е разпитан по същото дело, каза Алексов.

Станете почитател на Класа