Нинова: С ДПС носим споделена отговорност за кабинета „Орешарски"

Не приемаме упреците, че намерението за връщане на удържания върху доходите до минималната заплата данък е популистко, прието заради протестите, заяви пред БНТ председателят на Комисията по труда и социалната политика в XLII НС Корнелия Нинова. Правим го заради поетия предизборен ангажимент. На първо четене на проектозакона, когато това още не бе заложено, бяхме обвинени от опозицията, че не изпълняваме предизборните си обещания. Най-важният ни аргумент е икономически: най-бедните семейства издържат трудно последиците от замразените през последните четири години доходи. Адресат на социалните мерките на правителството са 3,5 милиона български граждани. Наистина вярваме, че тези 12 млрд. лв., предвидени за социално плащания, ще увеличат потреблението".
Наблюдаваме изключително сериозно разделение в обществото. Митингите дадоха по-пълна картина на обществените настроения. България не е София, посочи Нинова и призова: „Нека не отиваме в темите, които постоянно разединяват българите. Обединяващи са социалната политика, мерките за икономически растеж, младежката безработица, демографският проблем и развитието на регионите".
„Чистите ръце" в политиката би трябвало да са в институциите - правителството, парламентът президентството. Една от основните ни задачи трябва да бъде отделянето на чистата политика от задкулисието, посочи народният представител от КБ и отказа коментар по случая „Бисеров" преди резултатите от следствието да са станали известни.
С ДПС носим споделена отговорност за кабинета „Орешарски". Оттам нататък не може едната партия да носи отговорност за случващото се в другата, подчерта Нинова.
Проектът за нов Изборен кодекс е готово, обсъден с Венецианската комисия , ще бъде приет до края на годината, заяви Корнелия Нинова.

 

Станете почитател на Класа