Кадиев и Мартин Димитров – в остър спор за пенсиите

С 3% ще бъдат повишени пенсиите. Това е решението засега. Това каза пред Нова телевизия депутатът от БСП Георги Кадиев. Той и Мартин Димитров от Реформаторския блок размениха позиции в остър спор по „болната“ социална тематика – повишаването на пенсиите и минималната заплата. „С 10 лева не се решава нищо. Трябва да има реформи в социалната система“, контрира го Димитров.

„Да, така е. Затова трябва да се обърне внимание повече на осигуряването на нови работни места. 10 лева, ама те са 2 милиона и 300 хиляди пенсионери. Имаме и увеличаване на минималната работна заплата – ето ви и още 400 000 души. Половината българи, най-общо казано, са засегнати“, каза на свой ред Кадиев.

„Хората живеят зле и перспективата да живеят по-зле е реална“, опонира му Мартин Димитров и добави: „То е ясно, че инфлацията изяжда всичко“.

„Каква инфлация видяхте? Да е поскъпнал хлябът, да е поскъпнало сиренето? Не говорите така наизуст“, отговори му Кадиев.

Той допълни, че линията на бедност у нас е 251 лева. „Аз не разчитам на доходите си от политиката. Имам семейство, три деца и поне 1000 лева отиват за храна при нас“, поясни Кадиев.

„35 години ще са ни необходими, за да достигнем средните доходи на ЕС“, заяви отново Мартин Димитров като допълни, че предстои социално недоволство заради ниските доходи.

„Аз не съм на площада да им обяснявате разни неща. „Тръгне ли икономиката, пенсиите тръгват нагоре. Не става днес, не става утре. Да, икономиката като тръгне нагоре, ръстът на пенсиите също ще се повиши, но не веднага, а след известен период на натрупване“, заяви Кадиев.

„Ако оставим нещата така, никога няма да догоним ЕС“, повтори отново Мартин Димитров.

Станете почитател на Класа